EKOLOJİ HABER- Aydın ve Muğla illeri arasında yer alan ve beş parmağa benzeyen kaya kitleleriyle ünlü ve Milli Park ilan edilmesi için yıllardır çaba gösterilen Latmos Dağı‘nda, Çörlen Yaylası‘na giren maden kepçeleri tarihi kayaları kırmaya başladı.Doğa savunucularından Selahattin Aydın, bölgedeki yıkımı göstererek burada yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dikkat çekti.
Latmos Platformu üyesi Dr. Varol Aydın ise, Egamin şirketine ait iş makinesinin arkeolojik SİT alanından geçirilerek maden sahasına ulaştırıldığını belirtti. Evrensel’in aktardığına göre Aydın, “Şirketin mevcut yolu kullanma izni yok, bu nedenle arkeolojik SİT alanından geçmek zorunda kaldılar. Orman sahası içinde yapılacak yeni yol için gerekli izinleri olup olmadığı belli değil” dedi. Maden ocağıyla ilgili hiçbir bilginin paylaşılmadığını da ekledi.
Aydın, Çörlen Yaylası’nın çevresinin kültürel varlıklarla dolu olduğunu ve Bizans döneminden kalma tarım teraslarında üretim yapan insanların bulunduğunu vurguladı ve “Latmos’un eşsiz doğasını yok edecek bu maden ocağına nasıl izin verildiğini anlamak mümkün değil” dedi.
Aydın, Egamin şirketinin ruhsat sahasından bir kilometre kadar güneyde bir başka maden işletme sahasının olduğunu belirtti. Bu iki işletme sahasının etrafındaki asırlık tarım terasları ve eski eserlerin korunmaması nedeniyle madencilerin bu alanlara girebildiğini söyledi.
Aydın, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na çağrıda bulunarak, yüzyıllardır yaşam alanı olarak kullanılan bu eski eserleri tescil edip koruma altına almalarını istedi. “2007 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına dayanarak başlatılacak çalışmaların yasa ve mevzuatlara aykırılığı ile ilgili hukuki süreç birkaç gün içinde başlatılacak ama bu süre içinde yapılacak çalışmalar da bölgeye geri döndürülemeyecek zararlar verecek” dedi.
Yeşil Gazete