Koza Altın’dan üçüncü maden ocağı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Koza Altın İşletmeleri, İzmir’in Dikili ilçesinde üçüncü maden ocağını açmaya hazırlanıyor. Su havzasına maden açma projesine tepki gösteren ekolojist Hüseyin Demirdal, yaşam alanlarının yok olacağı uyarısında bulundu.

Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan Ovacık ve Çukuralan’da işlettiği altın madenlerine bir yenisini daha eklemek için harekete geçti. Kayyım tarafından işletilen şirket, aynı bölgede üçüncü altın madeni projesi için çalışmalarına başladı. Şirket, Dikili’nin Gökçeağıl Mahallesi’nde 12,8 hektarlık alanda altın ve gümüş madeni işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapasite arttırma izni vermesi halinde faaliyet alanını 192 hektardan 392 hektara çıkaracak olan şirket, bu projeyle Dikili’de tamamı orman arazisi olan alanda yeni maden sahası açmış olacak. 23 Temmuz’da ÇED süreci başlatılan proje kapsamında altın ve gümüş madeni açık ocak işletmesi şeklinde işletilecek. 3 yıllık çalışma iznini kapsayan proje ile 379 bin 503 ton üretim yapılması planlanıyor. Ocak alanındaki hammadde ise patlatma yöntemiyle çıkarılacak. Buna göre; yılda yaklaşık 192 patlatma işlemi gerçekleştirilecek. Proje alanına en yakın konut ise 480 metre mesafede yer alıyor.

Dikili, Altınova, Ayvalık ve Midilli’nin su ihtiyacının karşılandığı 94 kilometrelik su havzası üzerine kurulacak maden sahasının, yer altında bulunan suyun yönünü değiştirme tehlikesi de bulunuyor. Hem su havzasının yönünün değişecek olması hem de doğada yaşayan canlıların yok olacağı tehlikesi nedeniyle projeye tepkiler sürüyor.

Maden ocağının bulunduğu alanda 1990’lı yıllardan bu yana ekoloji mücadelesi verildiğini belirten Demirdal, bu projelerin ÇED, mahkeme kararları ve halkın mücadelesine rağmen hayata geçirildiğini söyledi. Demirdal, “Yeni proje ile yaklaşık 13 kilometre alanda 3 yıllık işletme girişimi var. Bu ocak işletmesi Dikili, Altınova, Ayvalık ve Midilli’ye giden 94 kilometrelik su havzası üzerine kuruluyor. Dinamit patlatılarak yapılacak bu çalışmalarda su havzasının yanı sıra canlı yaşamı da tehlike altına girecek” dedi.

YAŞAM KAYNAĞI YOK EDİLİYOR

Madenin sadece Gökçeağıl’ı değil tüm bölgeyi etkileyeceğini vurgulayan Demirdal, “Sadece insan olarak görmemek lazım. Bütün canlılar bu durumdan etkilenecek. Maden çalışmalarında şirketler, ‘Yerel halka size iş vereceğiz. Taşınmanız için kamyon tesis edeceğiz’ diyorlar. Bu şekilde toplumsal muhalefetin önüne geçmeye çalışıyorlar. Fakat unuttukları şey var, bugün su petrolden daha değerlidir. Çünkü su yaşam kaynağıdır. Yaşam kaynağı yok ediliyor” diye belirtti.

DOĞA AFETLER ARTACAK

Şirketin Çukuralan bölgesinde de 3 yıllık izin almasına rağmen 20 yıldır doğayı sömürdüğüne dikkat çeken Demirdal, şöyle dedi: “Tarımsal üretimin olduğu toprak yapılan işlemden sonra binlerce yıl geçtikten sonra bitki yetişecek duruma gelir. Orada kazı yapıldığında aynı toprak yerine gelmiş olmayacak. Sonuçta ölü toprak geliyor, içindeki mineraller yok olmuş oluyor. Kazı yaparken kullanılacak kimyasal maddelerde var. Burada su gidecek, yaşam alanlarımız daralacak, doğa felaket olacak.”

 

MA

Koza Altın’dan üçüncü maden ocağı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin