EKOLOJİ HABER- Erzincan’da yaşanan maden felaketi sonrası ilk belirlemelere göre dokuz işçi göçük altında kaldı. Fırat Nehri siyanür tehlikesi ile karşı karşıya. İliç Altın Madeni’nde yaşanabilecek bir facia konusunda yıllardır uyarıda bulunan İliç Doğa ve Çevre Platformu “Felaket göz göre göre geldi” dedi. Platform, madenin kapatılması ve sorumluların cezalandırılması için change.org’da bir kampanya başlattı.
Erzincan’da İliç Altın Madeni’nde yaşanabilecek bir facia konusunda yıllardır uyarıda bulunduklarının altını çizen İliç Doğa ve Çevre Platformu, yaptığı açıklamada “Felaket göz göre göre geldi” dedi. change.org’da bir imza kampanyası başlatan platform; Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat günü meydana gelen ve siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçük altında kalan canlar için çok üzgün olduklarını ifade etti.
İmza Kampanyasında Felaketin Büyüklüğüne Dikkat Çekildi
Yapılan açıklamada, Fırat Havzası ile Fırat Nehri’nin siyanür ve toksik kimyasalların tehdidi altında olduğu belirtildi. “Siyanürün Fırat Nehri’ne ulaşması, çok çok büyük bir felaket demek” ifadelerine yer verilen açıklamada, şu anda olası sonuçların ve tehlikenin boyutlarının gizlendiğine dikkat çekildi.
#Erzincan İliç Altın Madeni Kapatılsın. Sorumlular Yargılansın #İliçAltınMadeniniKapat etiketleri ile paylaşılan imza kampanyasında, bu madenin kapatılması için yıllardır uyarıda bulunulduğu anımsatıldı. Açıklama metninde, “Bilirkişiler, maden çalıştığı sürece bu felaketlerin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı ama her seferinde görmezden gelindi. Üst üste yaşanılan siyanür sızıntıları ve kazalarına rağmen geçici kapatma ve göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunulmadı” denildi.
Anagold’un ortakları olan Kanadalı SSR Mining ve yerli Çalık Holding’in 7,2 milyon dolar vergi borcu silinmesi ile adeta ödüllendirildiğinin vurgulandığı açıklamada ayrıca madenin kapasite artışına hukuksuz şekilde izin verildiği de ifade edildi.
İliç Doğa ve Çevre Platformu, şu taleplerde bulundu: “Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Anagold yetkilileri ve suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Felaketin yaşandığı alanda delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir.”