EKOLOJİ HABER- UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Hevsel Bahçeleri’nde yaşanan ağaç kıyımına dikkati çeken Amed Ekoloji Derneği yöneticisi Murat Bilgiç, Hevsel’in kayyımların desteğiyle talan edildiğini belirterek, “Hevsel’in toplumun hafızası olduğu için korunmalı” dedi.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri havzası parça paça imara açılırken, kayyımın izniyle kiracıların hizmetine sunuldu. Birçok ekoloji derneği, sivil toplum örgütü ve ekoloji aktivisti yağma ve soykırımı protesto ederek, bu eylemlerin son bulması çağrısında bulundu. Amed Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bilgiç, Hevsel ve Dicle Nehiri’nin büyükşehir ve ilçe belediyelerine atanan kayyımlar eliyle yağmalandığını söyledi.
Bölgenin toplumsal hafızadaki yerine vurgu yapan Bilgiç, “En önemlisi, toplumun havzasını yok ediyorlar. Toplumun hafızası yok edildiğinde toplumun birbiriyle olan ilişkileri de zayıflar. Güzel şeyler yapıyoruz ama Havsel’i halk olarak korumamız gerekiyor, çünkü saldırı toplumun hafızasınadır. Toplumun; hafızasız, hatırasız ve hissiz kalmasını itiyorlar. Bu hatıralar gittiğinde, duygular da onunla birlikte gider. Eğer ki bunlar olursa amaçlarına ulaşmış oluralar. Havsel’de Sur’da bu toplumun hafızası ve varlığıdır. Bu toplumun ruhu ve kökleri buralara bağlıdır. Bu nedenle Hevsel’in korunması sadece dünya mirası için değil, aynı zamanda hafızamız için de geçerlidir. Binlerce yıldır bu hatıralarla büyüyoruz ve binlerce yıl da onlarla devam edeceğiz. Kayyım zorla geldi, zorla da olsa göndereceğiz. Ama yaptıklarını unutmayacağız ve unutturmayacağız. Hafızamızı yok etmek istediler ve istiyorlar ama saldırdıklarını ve yok ettiklerini iade edeceğiz” diye konuştu.
Bir şeyleri yıkmak, talan etmek kolay ama inşa etmenin çok zor olduğuna ve bu tahribattın geçen yıl en üst düzeylerde olduğunu altını çizen Bigiç, şöyle devam etti: “Konuyla ilgili kişi ve kurumlar ortak politikalar uygulamalıdır. Hele kayyımın gitmesinden sonra yerel belediyenin bunları yapması gerekiyor. Kayyım gittikten sonra Hevsel’de bahçesi olan çiftçilerin üretimi için kooperatif kurmak gerekiyor. Belediye ve belediyeye bağlı kurumlarla ortak bir çalışma yapılmalı. Hukuka aykırı yapılanlar kanunen iptal edilmelidir. Bu yüzden sadece Ekoloji Derneğiyle bunları yapmak zor. Birçok kötü şeyin yaşandığı Dicle Nehri, Hevsel ve Dicle Üniversitesi için bu şehrin dinamiklerinin genel politikalar oluşturması ve bu politikaların sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bunlar yapılırsa geriye kalanları korumak daha kolay olur.”
Halkın, ağaç ekmesi için destek çağrısında bulunan Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı: “Kürdistan’da ağaç tahribi çok yüksek boyutlara ulaştı. Cudi’den Dersim’e, Çewlig’den Mûş’a ormanlarımızı yok ediyorlar. Mezopotamya Ekoloji Hareketi, geçen yıl ‘Barış ve özgürlük için ağaç dik’ şiarıyla ağaç dikme kampanyası yürüttü. Bu yıl 1-10 Nisan tarihleri arasında ‘Bir fidanla yaşama sahip çık’ şiarıyla yeniden ağaç dikme kampanyası başlattılar. Ayrıca depremde hayatını kaybedenlere adandı. Biz de Ekoloji Derneği olarak bu kampanyaya katılıyoruz. Sivil Toplum Örgütleri, yurtseverler, gönüllüler, yaşam yanlıları, siyasi partiler ve herkes, sokakta, köyde, şehirde her kapı ününe birer ağaç dikelim ve hayatı yeşertelim.”