Doğaya dökülen molozlara karşı dava açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri ve ekoloji aktivistleri Maraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan molozların doğaya gelişigüzel bir şekilde dökülmesine Hatay‘da tepki gösterdi. Hatay Barosu ise Hatay Valiliği ve Hatay Büyükşehir Belediyesi‘ne karşı dava açtı. Zeytinlik bölgelerinin ve yerleşim alanlarının, hastanelerin, çadırkentlerin, konteynerlerin, ibadet yerlerinin ve sulak alanların moloz döküm alanı olarak belirlenmesine ilişkin idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

 

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre Hatay Deprem Dayanışma‘nın bayramlaşma çağrısına yanıt vererek 21 Nisan’da İstanbul‘dan yola çıkan İklim Adaleti Koalisyonu üyesi aktivistler, Hatay’da doğaya dökülen molozlara karşı tepki göstermek için bir araya geldi.

22 Nisan’da İklim Adaleti Bayramlaşma Kervanı, Hatay’a vardı. Rotanın ilk durağı Karaçay Koordinasyon Merkezi oldu. Ardından kervan moloz sahalarına doğru harekete geçti.

 

Bayramda moloz alanlarını gözlemleyen aktivistlere TMMOB Çevre Mühendisleri Odası‘ndan Çevre Mühendisi Medet Güney de eşlik ederek moloz alanlarından numuneler topladı. Kervanda Samandağ Yeşilköy, Samandağ, Şahlankaya ve Narlıca’daki moloz döküm alanlarına gidildi. Her bir moloz döküm alanında molozların doğaya döküldüğü gözlemlendi.

 

Yeşilköy‘deki moloz alanı yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına yakın olması nedeniyle sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı açısından değerlendirilerek tepkiyle karşılandı ve endişelere sebep oldu.

 

Şahlankaya‘nın bir moloz döküm alanı olarak seçilmiş olması ise denizin yakınında ve ormanlık, sulak alanda olduğu için aktivistlerin tepkilerine neden oldu. Ayrıca Narlıca‘daki moloz döküm alanının da yine yerleşim yerlerine yakınlığı ve zeytinliklerin üzerine yıkılmış moloz artıkları nedeniyle endişeyle karşılandığı görüldü.

 

Öte yandan molozların içerisinde yer alan çelik maddeler dışında herhangi bir ayrıştırmanın yapılmadığı görülürken “geçici moloz döküm alanı” olarak adlandırılan birçok bölgede ise ayrıştırma yapılmasının imkanı olmadığı görüşleri paylaşıldı. Kervan iki günlük moloz alanı incelemesinin ardından dün (23 Nisan) İstanbul’a döndü.

 

Depremin ardından ortaya çıkan moloz döküm alanları gerçeği, beraberinde asbestli binaların molozlarına ilişkin korku ve endişeleri, bu döküm alanlarının yerleşim yerlerine yakınlığı nedeniyle canlı sağlığı üzerine endişeleri ve tarım alanlarına yönelik tehditleri ortaya çıkararak bölgede barınamama ve geleceğe dair belirsizlik sorunlarına eklenmiş oldu.

 

Doğaya dökülen molozlara karşı dava açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin