EKOLOJİ HABER- Havama, suyuma toprağıma dokunma diyen köylüler ve desteğe gelen aktivistler 52 günde yüzbinlerce ağacı kesen madenin durdurulmasını istediler.
Danıştay’ın herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı verilmemiş olmasını fırsat bilen Cengiz Holding, Çanakkale Valiliği’nden 1. Sınıf GSM İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatını, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Orman Tahsis İznini ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden de İşletme iznini alarak, hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden alana hızla girdi.. Cengiz Holding, yüzbinlerce ağacı keserek büyük bir orman ekosistemini yok etti. Ağır iş makinaları ile yollar açtı. Yöre halkı her gün alana gidip kesimi ve iş makinalarını durdurmaya çalışıyor. Hacıbekir’li, Yanıklar’lı köylü kadınlar 12 Kasımda Ankara’ya, Danıştay’ın önüne gidip Danıştay’ın bu projenin ÇED Olumlu kararını iptal etmesini istedi. Köylüler aradan dört ay geçmesine rağmen Danıştay’dan hala bir karar çıkmadığını belirterek, acilen dosyanın görüşülmesini ve ÇED Olumlu kararlarının iptal etmesini bekliyorlar.
Truva Madencilik Kazdağları’ndan doğan, Çan ve Biga ilçelerini geçerek Marmara Denizi’ne döküldüğü yaklaşık 80 kilometrelik yolculuğu boyunca bölgeye can veren, Çan ilçesinde bile 55 köyün su kaynağı olan Kocabaş Çayı’na bakır madeni için el koymak istiyor. Madene verilecek su hattı için köylünün tarlaları kamulaştırılıyor.