Bodrum için susuzluk uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Bodrum’un 5-10 yıl sonra susuz kalacağı uyarısında bulunan Kent Konseyi üyesi Mir Bahattin Demir, evlerdeki jakuzilerin atılması, havuzların kapatılması ve ekolojik talana karşı mücadelenin büyümesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de nüfus artışı, sanayileşme, iklim değişikliği, kirlilik gibi nedenlerden ötürü su kıtlığı riski büyüyor. Muğla’nın Bodrum ilçesinde pandemi sürecinde artan nüfus ve ekolojik talan sonucu su sorunu yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Bodrum’un içme ve kullanma suyu alarm seviyesine ulaştı. 2022 yılında Bodrum’a 18 Milyon metreküp su pompalanırken, 2023 yılı sonunda 20 Milyon metreküpü pompalanıyor.

Bodrum’un su ihtiyacının 4 milyon metreküpünü Mumcular, 2 milyon metreküpünü Geyik barajları sağlarken, 7 milyon metreküpünü ise Akbelen ve Çamköy’ de bulunan kuyular karşılıyor. Alt yapı yetersizliği nedeniyle sürekli borular patlıyor, nüfus ve yapılaşma ile beraber Bodrum’da suyun büyük bölümü, havuz, çim, otel ve restoranlarda kullanılıyor.

EKOLOJİK TALAN VE SUSUZLUK

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Mir Bahattin Demir, Bodrum’un pandemi öncesinde yaklaşık 160 bin olan nüfusunun şuanda 500 bini aştığı söyledi. Bodrum’da dağların, hazine arazilerinin, mera alanlarının bile şirketlere peşkeş çekildiğini, bu nedenle her yerin yapılaşmaya açıldığını söyleyen Demir, artan nüfus ile birlikte alt yapı sorununun da günden güne büyüdüğünü aktardı. Demir, “Devlet Su İşleri’nin (DSİ) döşemiş olduğu boruları patlıyor. Sular boşa akıyor. Bodrum’da su kaynağı yok. Binlerce villaya izin verilip insanların gelmesi sağlanırsa, villalara çim ekilirse, yüzlerce metrekareye havuz yapıp doldurulursa su yetmez” dedi.

‘JAKUZİLER ATILMALI, HAVUZLAR KAPATILMALI’

Maden rezervi için Bodrum’a su ihtiyacı sağlayan yer altı kaynaklarının kurutulduğuna dikkati çeken Demir, Akbelen ormanlarının kesilmesinin Bodrum suyuna vurulan en büyük darbe olduğunu belirtti. Demir, Bodrum’da ki su sorunun çözülmesi için ekolojik talana karşı mücadelenin büyümesi gerektiğini vurguladı. Demir, “Bodrum’da ki bütün havuzların da katlatılması lazım. Milyonlarca metrekare çimlerin sökülmesi gerekiyor. Evlerde ki jakuzilerin atılması lazım. Biz su fakiri bir kentiz. Etrafta baraj yok, su kaynağı yok. Lüksten vazgeçilmeli” diye belirtti.

‘KUYUDAN SU ÇEKMEYE BAŞLADIK’

Bodrum’un su sorunu yaşamaması için kışın yağmur sularının depolandığı yeraltı tanklarının oluşturulmasının önemli olduğunu dile getiren Demir, Bodrum’daki susuzluğun gelecek için tehlike olduğunu söyledi. Demir, “Son beş yıldır su sorunu çok ciddi bir boyutta. Bu sene bu sorun ayyuka çıkmış durumda. İnsanlar kuyulardan su çekmeye başladı. Yer altında da sular kurumaya başlıyor. Susuz yaşayamayız. Su sorununu çözmek için planlamalar yapmak lazım” diye belirtti.

‘5-10 YIL SONRA SUSUZ KALACAĞIZ’

Yöneten aklın rantçı zihniyeti temsil ettiği için bilimsel yol yöntemler izlemediğini dile getiren Demir, “Yönetenler, küresel şirketlerin emperyalist, şirketlerin esiri olmuş. Küresel ısınmanın bu kadar etkili olduğu bu dönemde toprağımızı, suyumuzu bu gidişle 5-10 sene sonrasını göremeyeceğiz” diye konuştu.

 

MA

Bodrum için susuzluk uyarısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin