EKOLOJİ HABER- BOTAŞ’ın Batman Çayı üzerinden geçen borularında 22 Mart gecesi petrol sızıntısı meydana geldi.Çevre Mühendisleri Odası ( ÇMO) Diyarbakır Şube Başkanı Can Fidal Boldaş, Batman Çayı’nda meydana gelen petrol sızıntısına ilişkin yazılama açıklama yaparak tedbir alınmasını istedi.
Boldaş açıklamasında, sızıntının Batman’a bağlı Mirzabey Köyü ile Balpınar Beldesi arasında bulunan kum ocağına yakın bir bölgede gerçekleştiğini belirtti ve yaşanan sızıntının “kabul edilemez “ olduğunu söyledi.
Bölgede toplu balık ölümlerine neden olan çevresel felaketin nedenlerine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Boru hattındaki petrol sızıntısının nedeni üç olasılığa dayanmaktadır:
1- İlgili idarenin boru hatlarında düzenli denetimlerin ve periyodik bakımların yapılmaması, yani ihmali sonucu meydana gelen korozyon nedeni ile boru yırtılmasından.
2-Bölgede faaliyette bulunan kum ocağı çalışmaları sonucu boru hattının olumsuz etkilenmesi, darbe ile boru yırtılmasının meydana gelmesi,
3- Yapım aşamasında boru döşeme tekniğine uygun olmayan imalata yapılması sonucu zemin oturmalarından boruda çatlak ya da kırılmanın oluşmasıdır.
Her üç nedende kabul edilemez ihmale ve denetimsizliğe dayanmaktadır.”
Petrol sızıntısı nedeniyle tonlarca ham petrolün Batman Çayı’nı kapladığı ve Dicle Nehri’ne bile ulaştığının tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada kadim Mezopotamya’nın can damarı Dicle Nehri’nin ihmal ve denetimsizlik nedeniyle kirletilmesine tepki gösterildi.
Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Petrol kirliliği Batman çayı ve Dicle nehrinde çok önemli sucul ortamda ekolojik yıkıma neden olacaktır. Petrol sızıntısı kaynaklı kirlenme ile sudaki çözünmüş oksijen miktarı düşecek, suya karışan kimyasal ve organik kirleticiler su canlıları için zehirli etki meydana getirerek ani ölümlere neden olacaktır. Ayrıca su ile toprağa taşınan petrol atıkları karada da çok önemli toprak kirlenmesine neden olacaktır.“
Bölge halkının içme suyu kuyularının da sızıntının olduğu havzada olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu durum insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Bölgedeki içme suyu kuyuları bir süre kesinlikle kullanılmamalıdır“ denildi.
Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Can Fidal Boldaş yazılı açıklamasında son olarak şunları ifade etti: ”Bundan sonraki süreç için ise temizleme çalışmaları titizlikle yapılmalı, Batman Çayı’nın ve Dicle Nehri’nin kalite parametreleri sıklıkla kontrol edilmelidir. Daha da önemlisi ilgili idareler tarafından gerekli denetim mekanizmaları işletilmeli, ihmale mahal verilmemelidir. Bölge halkının temizliğin yeterince yapıldığına dair ikna edilmesi amacı ile süreçler açık olarak yapılmalıdır. Bu tarzda bir ekokırım olarak tanımlayabileceğimiz duruma zemin oluşturulmamalıdır.”
Kaynak: Munzur press