Ekolojist Şener: Tahribat sadece bölge halkının sorunu değil

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Ekoloji Birliği, 11 Mayıs’ta Diyarbakır’da ekolojik tahribat gündemiyle konferans düzenledi. 86 ekoloji örgütünün içerisinde yer aldığı Ekoloji Birliği, iktidarın yürüttüğü ekolojik tahribat ile yeni dönem mücadele hattı başlıklarında tartışılma yürütüldü. Konferansa katılan Polen Ekoloji Kolektifi üyesi Umut Şener, ekolojik tahribatı ve mücadele yöntemlerine dair konuştu.

Cumhuriyetin kurucu kodlarının doğrudan Kürt halkının varlığına ve haklarına dair inkar, imha ve asimilasyon üzerine kurulu bir politika olduğunu belirten Şener, bu “yok sayma” anlayışının kendini ekoloji alanında da gösterdiğini vurguladı. Şener, iklim değişikliğinin ekolojik yıkım ile meydana geldiğini ve bu çağın “felaketler çağı” olarak tanımlandığını ifade etti. Kurdistan coğrafyasında son 20 yılda ciddi bir ekolojik tahribat yaşandığına dikkati çeken Şener, bu tahribatın bio-çeşitlilikte yok olmayı beraberinde getirdiğini belirtti.n Şener, “Bio-çeşitlilik Kurdistan coğrafyasında başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Hayvan ve bitki türlerinin yok olması bu ekolojik saldırıların sonucunda ortaya çıkıyor” dedi.

Barajlar, Hidroelektirik Santraller (HES) ve madenlerin doğaya zarar veren unsurlar olduğunu belirten Şener, “Bunların devlet tarafında bölgeye servis edilme biçimleri ya ‘terör’ demogojisiyle oluyor ya ‘güvenlik’ adı altında sunuluyor” dedi.Ekolojik tahribatın “refah seviyesinin yükseltilmesi, yoksulluğun giderilmesi” gibi sosyal problemlere bir çözüm gibi sunulduğunu dile getiren Şener, şunları söyledi: “Fakat diğer tarafından da yapılan barajların hiçbirinin kalkınma amacıyla yapılmadığını zaten biliyoruz. Böylesi bir niyet olsaydı bütün Türkiye ölçeğini içine alan bir toprak reformu ve ona bağlı bir tarım reformu çoktan gündeme gelmiş olmalıydı. Ama Cumhuriyetin kuruluşundan beri böylesi bir şeyi görmedik.”

Şener, gıda, tarım, hayvancılık gibi vazgeçilmez üretim alanlarında Türkiye’yi besleyen kaynakların yok olmasına neden olduğunu belirtti. “Özel güvenlik bölgesi” ilan edilen bölgeden halkın tecrit edildiğini söyleyen Şener, “Bu oluşturulan tecrit ortamı mücadele edilmesi gereken bir konudur. Bir yerde yaşanan saldırı sonrasında orası ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edildiyse, yaşam savunucularının mücadele etmek için iki katı emek ve samimiyet göstermesi gerekiyor” diye konuştu.
Şener, “Akbelen ve Cudi’ye saldırı bütün Türkiye sahasına bir saldırı olarak görülüp değerlendirilmesi çok değerliydi. Bu birliktelik büyütülüp, geliştirilmesi gerekiyor. Biz sorunların her yerde aynı kaynaktan beslendiğini, temelinde kapitalizmin olduğunu söylüyoruz. Kapitalist üretim ve siyasal ilişkilerin sonucu olarak bunların yaşandığını merkeze koyarak, birlikte bir mücadele hattını geliştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

MA

Ekolojist Şener: Tahribat sadece bölge halkının sorunu değil

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin