Hakkarili köylülerin maden şirketlerine karşı başlattığı eylem 4. Gününde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Hakkâri’nin Kavaklı köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerine karşı köylülerin başlattığı eylem dördüncü gününde devam ediyor. Sedex Resources Şirketi’nin çalışma ruhsat alanını aştığını belirten köylüler, 2022 yılında ruhsatın iptali için dava açtı. Maden ocaklarının, bölgedeki yeşil alanları yok ettiği ve içme suyu kaynaklarına zarar verdiği gerekçesiyle köylülerin başlattığı hukuki süreç devam ediyorken köylüler, 22 Nisan’da maden ocağının yakınlarında basın açıklaması düzenledi ardından nöbet eylemi başlattı. Eylem alanında, güvenlik tedbirleri de alınmış durumda.

 

Köylülerden Salih Kurt, tapelerinin firmanın vadideki faaliyetlerinin sonlandırması olduğunu söyledi. Maden ocağının yarattığı tahribatları anlatan Kurt, “Yaşam alanları diye bir şey kalmadı. Her anlamda tahribat yaşanıyor. Bu dereden binlerce küçükbaş hayvan su içiyor, yüzlerce aile geçimini sağlıyor. Hayvancılık terk edildi, tarım zarar görüyor. Bize oksijen veren meşe ağacımız kalmadı. Suyumuz kirlendi. Arıcılık yapan insanlarımız bunu yapamaz hale geldi, arıcılık öldü. Dağlar delik deşik edilmiş durumda. Her yer tünel olmuş. Bir doğa katliamı var. “

 

Daha önce açtıkları bir davadan dolayı firmaya 228 bin TL tutarında para cezası verildiğini söyleyen Kurt, ruhsatın belli bir alan için alındığını ancak birçok yerde arama faaliyetlerinin kaçak yapıldığını kaydetti. Kurt, “Belli bir bölümün ruhsatı alınmış ancak şu an her yerde kaçak faaliyetler yapılıyor. Açıp maden çıkarıp gidiyorlar. Firmanın yetkilisi Ankara’da. Buradaki faaliyetlerden milyon dolarlar kazanıyor. Buradaki firma temsilcileri ile görüştük, bir şey çıkmadı şimdilik. Hukuki yolları başlatmıştık. Anayasal çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz. ÇED raporu kapsamında bir galeri açma hakları varken bunlar her yeri delik deşik etmiş. “diye konuştu.

 

Artı Gerçek

Hakkarili köylülerin maden şirketlerine karşı başlattığı eylem 4. Gününde

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin