Kuşların evi Van Gölü Havzası’nda dinamit

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van’ın Tuşba ilçesi Esenpınar Mahallesi’nde faaliyet yürüten şirket ilk olarak kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi faaliyeti için 2007 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı. Ardından iki kez kapasite artışına giden şirkete 2010 ve 2020 yıllarında da ÇED gerekli değildir kararı verildi.Silahtaroğlu İnşaat’ın, Van Gölü Koruma Havzası’nda açtığı taşocağı beraberinde tesislerin kapasite artırımına onay verildi. Ülkede yuvalayan 316 kuş türünden 232’sine ve birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası’nda dinamitler patlatılacak.

 

Dördünce kez kapasite artırımına gitmek isteyen şirket bu kez ayrıca projeye hazır beton tesisi ve asfalt plent tesisi ekledi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu başvuruyu da ÇED olumlu kararı verdi.2007 yılında 24,01 hektarla faaliyete başlaysan şirket, son ÇED onaylıyla birlikte proje alanını 94,230 hektara çıkardı. Yılda 150 bin ton kapasiteyle çalışan kalker ocağı 160 bin tona çıkartıldı. Kırma-eleme tesisinin kapasitesi ise yılda 150 bin tondan 750 bin tona yükseltildi.Yeni inşa edilecek hazır beton tesisi yılda 500 bin ton, asfalt plent tesisi ise yılda 316 bin ton üretim yapacak.

 

Yılda 52 dinamit patlatması yapılacak ve bölgeyi toza boğacak proje sahasının, kuruma ile kirlilik tehlikesiyle boğuşan Van Gölü’ne uzaklığı ise sadece 2,2 kilometre. Proje alanına en yakın konut ise 1020 metre mesafe bulunuyor. Proje alanının neredeyse tamamına yakını ise mera alanı. Şirket, ÇED dosyasında, Mera Kanunun 14. Maddesi kapsamında tahsis amacı değişikliği için gerekli izinler alınacağını ifade etti.

Projeye ilişkin bir diğer sorun ise çalışma alanındaki nakliye yolu üzerinde Erciş-Van Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın geçmesi. Şirket konuya ilişkin TEİAŞ ile protokol imzaladığını ve iletim hattına hiçbir zarar verilmeyeceğini öne sürdü.Ayrıca ÇED dosyasında yer alan, Tarım ve Orman BakanlığIı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü görüşünde proje alanı ve çevresinde bulunan yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının, akar ve kuru derelerin haritada gösterilmesi gerektiği belirtildi.

 

Birgün

Kuşların evi Van Gölü Havzası’nda dinamit

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin