Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin bölgeye girişine izin verilmedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Diyarbakır’ın Lice, Kulp ve Hazro ilçeleri üçgeninde yer alan ve ‘Taş Köprü’ olarak da bilinen Geliyê Godernê bölgesinde, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sürenSilvan Barajı inşaatı için ağaçların kesimleri ve ekolojik tahribat sürüyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrsıyla bugün bölgede açıklama yapılmak istendi. Açıklamaya Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Ekoloji Derneği, DEM Parti Ekoloji Komisyonu, Polen Ekoloji, Mardin Ekoloji Derneği, Dicle Özgür Öğrenci Dayanışması, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il örgütü ile çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Ancak jandarma barikat kurarak yaşam savunucuları ve sivil toplum örgütlerinin bölgeye gitmesine engel oldu. Bunun üzerine Gelîyê Godernê’nin girişinde açıklama yapıldı. Açıklamada, “Sermaye elini Godernê’den çek”, “Doğamıza, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkıyoruz”, “Gelîyê Goderne yıkılmasın”, “Godernê tê tunekirin bêdeng nemîne” (Godernê yok ediliyor sessiz kalma), “Doğana, kültürüne sahip çık, Godernê’ye ses ver” yazılı pankart ve afişler taşındı. Ayrıca Kürtçe ve Türkçe, “Ekokırım suç mahali” yazılı güvenlik şeridi çekildi.

 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Serhat Çakmak, “Bugün Goderne’de, Taş Köprü’de açıklama yapmak istedik. Yapmak istediğimiz açıklama güvenlik güçleri tarafından bu noktada engellendi. Biz biliyoruz ki burada yanı başımızda akan bu nehir binlerce yıldır tüm insanlığın, börtü böceğin, tüm canlıların yurdu ve yaşam alanıdır. Bugün yapılmak istenen barajla tüm yaşam alanı sular altında bırakılmak isteniyor. Burada sadece bir yaşam değil aynı zamanda çok derin bir tarih de yanı başımızda yapılacak barajla beraber yok edilmek isteniyor” dedi.

 

DEM Parti Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Melis Tantan ise “Bugün Geliyê Godernê’deyiz. Burası hem tarihi hem kültürel hem doğal mirasımızın olduğu bir yer. Milattan önce 10 bin yıllarından gelen bir miras. Sadece Kürtlerin değil, Ermenilerin, Süryanilerin bugüne kadar yaşatmaya çalıştığı bir miras. Kürdistan coğrafyası ve dört parça Mezopotamya, yıllardır barajlarla, operasyonlarla, insansızlaştırma ve doğayı yok etme politikalarıyla yok edilmeye çalışılıyor. Halklarımız burada yaşamını, köylerini, doğasını korumak için mücadeleye devam ediyor. Goderne’de 2009’dan beri süren Silvan Barajı Projesi yazık ki ne ilk ne de son olacaktır. Burada tüm bir coğrafyada sadece bir kırım işlenmiyor. Doğanın yok edilmesini içeren bir ekokırım yıllardır burada tüm nesillerin hayatına kastedecek şekilde sürdürülüyor. 50 köy yok edilecek ve burada insan kırımı yaşatılacak. Tarihimizi, mirasımızı, doğamızı yok edenlere karşı mücadele edenler olmaya devam edeceğiz. Tarihi biz yazacağız. Bugün Goderne’den tüm halklarımıza çağrımız, doğamıza, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkalım. Dün İliç katliamında imzası olanlara yarın Goderne’yi bırakmayacağız” diye konuştu.

 

Ortak açıklamayı ise Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Gökhan Saran okudu. Saran, “Bugün burada, ilk toplumsallaşmanın yaşandığı, tarımın ve dolayısıyla yerleşik yaşamın merkezi konumundaki Mezopotamya havzasının eşsiz biyoçeşitliliği ile destanlara, mitolojilere konu olan binlerce yıllık tarihsel ve kültürel mirası olan Gelîyê godernê’de büyük bir ekokırım suçu işlenmektedir” dedi.

 

Artı Gerçek

Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin bölgeye girişine izin verilmedi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin