Bursa Su Kolektifi: ‘Ormanlardan elinizi çekin!’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Bursa Su Kolektifi‘nin 31 Ocak 2024 tarihli basın açıklaması, Türkiye’nin ormanlık alanlarındaki endişe verici duruma dikkat çekiyor. Bursa’daki Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü (FSM) önünde toplanarak sesini duyuran Bursa Su Kolektifi, “Artık yeter! Ormanlardan elinizi çekin! İhmaller ve ihlalleriniz Sayıştay raporları ile sabitken yeni maden sahalarına, otellere, taş ocaklarına ormanları tahsis etmeyin” dedi.

Açıklamada, ormanların sadece ağaçlardan oluşmadığı, bunun yanı sıra birçok canlıya ev sahipliği yaptığı ve ekosistem için hayati öneme sahip olduğu hatırlatılırken; ormanların korunmasının yalnızca çevre için değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik açıdan da önemli olduğu vurgulandı. Bursa Su Kolektifi, ormanları korumak için gerekli yasal ve idari adımların atılmasını ve bu konuda hükümetin daha aktif bir rol almasını talep etti.

Ormanların korunması için yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunulan açıklamada, hükümetin ormanları koruyacak politikalar geliştirmesi, sürdürülebilir orman yönetimi uygulamalarını teşvik etmesi ve ormanları tahrip eden faaliyetlere karşı daha sert tedbirler alması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yerel toplulukların orman yönetimine dahil edilmesi ve bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

“Geçtiğimiz yıllarda Uludağ milli parkının bir bölümü ve Kapadokya milli parkının tamamının milli park statüsü AKP genel başkanının tek bir imzasıyla kaldırıldı. Bunlar yetmemiş olacak ki 2021 yılında Orman Kanunu ek 16. Maddesi kapsamında düzenlenen yönetmelikle birlikte CB kararı ile orman alanlarının orman dışına çıkarılmasının önü açıldı.

2021 yılından itibaren bu hakkı 16 kez kullanan cumhurbaşkanı 19 Ocak günü 17. kez yetkisini kullanarak 13 ildeki orman alanlarından 6 milyon m2 sahayı orman dışına çıkardı. Bunun 4 milyon m2 si yani 560 adet futbol sahası büyüklüğündeki alan Bursa ormanlarına aittir. Türkiye genelinde CB kararı ile orman dışına çıkarılan alan 22 milyon 340 bin m2 oldu. İnegöl, Kestel ve Gürsu’da orman dışına çıkarılan alanları incelediğimizde tarım alanları ve yeni yerleşim alanları oluşturmak için parçalanan ormandan son kalan kısımları da yok etmeye çalıştıklarını gördük.”

Bursa Su Kolektifi basın açıklamasında hükümetin ve ilgili kurumların ormanları koruma konusundaki ihmal ve ihlallerinin Sayıştay raporları ile sabit olduğunu belirtti. Grup, bu konudaki ihlallerin sona erdirilmesi ve ormanların korunması için daha etkili adımlar atılması çağrısında bulundu.

“Artık yeter! Ormanlardan elinizi çekin! İhmaller ve ihlalleriniz Sayıştay raporları ile sabitken yeni maden sahalarına, otellere, taş ocaklarına ormanları tahsis etmeyin. Tek bir kişinin imzasıyla ‘orman olarak korunmasında yarar görülmeyen’ tabirini ekleyerek çıkardığınız bu alanların birçoğu o bölgede kalan son ağaçlık çalılık alanlar. Orman alanı dışına çıkarılma amacının ne olduğu, toplum ve kamu yararına olup olmadığı ise belirsiz.

Maden işletmelerinin ülkenin gayrisafi milli hasılasına sadece yüzde bir ile yüzde bir buçuk arasında katkı sağladığının, Enerji Bakanlığı ve MAPEG’in kısa vadeli ekonomik hedeflere odaklı yönetiminin kamu yararı olarak adlandırılamayacağını ifşa ediyoruz. Bu sebeple Bursa Valiliğine sesleniyoruz:

Orhaneli’de altın madeni istemiyoruz! Dört bir yanımız rehabilite edilmemiş mermer ocakları ile doluyken Kemalpaşa’da, Orhaneli’de yeni mermer ocaklarına izin vermeyin. Dört yılı geçen mücadeleden sonra ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmesine sevinen Kirazlıyayla’lıların topraklarını geri verin, alanı eski haline getirin!

İklim değişikliğiyle mücadele için ormanları ve doğayı tahrip eden uygulamalardan vazgeçin! Son olarak torba yasalarla ormanların talanına yol açan yasal düzenlemeler yerine ormanları koruyan bir orman kanunu yapın! Susmuyoruz! Susarsak, ormansız, susuz, nefessiz kalacağız.”

Basın açıklamasında dün (30 Ocak’ta) Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine de değinilerek, “Bu hukuku katledenler buna itiraz edenleri, doğayı koruyanları, doğayı savunanları, yaşamı savunanları, bu ülkenin geleceğini gelecek kuşaklara aktarmayı kendisine görev edinmiş olanları bir şekilde etkisizleştirmeye, susturmaya devam ettiler. Bunun son örneği, Hatay’da halkın iradesiyle ve oylarıyla seçilen milletvekili Can Atalay’ın tutsak edilmesidir. Tutsak ettikleri yetmedi, dün, 30 Ocak 2024 tarihinde milletvekilliği düşürülerek, bir hukuksuzluğa daha imza atıldı” denildi.

 

Yeşil Gazete

Bursa Su Kolektifi: ‘Ormanlardan elinizi çekin!’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin