Kapadokya’da sit alanı davası nihayet açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Kapadokya Koruma Grubu’nun, doğal sit alanında usülsüz kazı yapan şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu dava, yaklaşık iki yılın ardından açıldı.Kapadokya Koruma Grubu Sözcüsü Mimar Zeynep Çöloğlu, 24 Nisan 2022’de Kapadokya Excap Projesi adı altında turizm amaçlı yapılan kubbeli yapılara ait çalışmaların usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Ürgüp Asliye Ceza Mahkemesi‘nde nihayet açılan davada savcı, sit alanında usulsüz ve izinsiz çalışma yapan şirket yetkililerinin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Mimar Zeynep Çöloğlu söz konusu şirkete verilen izin belgeleriyle, proje bilgilerini karşılaştırdığında, izin belgesinde hazır yapı elemanları ile çelik konstrüksiyon yapılmasına izin verildiğini, ancak şirketin, izin verilenin aksine temel kazdığı ve çıkan hafriyatı da koruma altındaki başka bir sit alanına döktüğünü fark etti.

Proje ve verilen izinler arasındaki farkları tespit eden Çöloğlu, firma hakkında alanda yapılan gözlem, fotoğraf ve video kayıtlarıyla jandarmaya ihbarda bulundu.

Jandarmanın tespit ve belgeleme çalışmaları sırasında, şirket yetkilileri, projenin inşaat ruhsatlı ve Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından onaylı olduğunu ileri sürerek alanı, Ürgüp Belediyesi’nden kiraladıklarını belirtti.

 

Resmi Gazete’de ücret tarifesi yayımlandı
Öte yandan 18 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de “Kapadokya Alan Başkanlığı ücrete tabi başvurular ve sunulacak hizmetler karşılığı alınacak ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” yayımlandı.

Yönetmelik kapsamında “2863 sayılı Kanun kapsamında sit alanı olarak tescil edilen alanlarda; tescil kaydının kaldırılması, sit derecesinde veya sınırlarında değişiklik yapılması taleplerinin değerlendirilmesi”ücreti başvuru başına 30 bin 580 lira 50 kuruş olarak belirlendi.

Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Mimar Zeynep Çöloğlu “Sit alanı ilan etmek; o bölgeyi koruma amacıyla özel bir bölge olarak tanımlayarak koruma altına almaktır. Sit alanları bir değerdir ve gelecek nesillere sahip olduğumuz doğal, kültürel ve mimari mirası aktarmanın önemli bir yoludur. Esas görevi Kapadokya’yı korumak olan bir kurumun ‘sit derecesinde veya sınırlarında değişiklik yapılması taleplerini’ ücrete bağlı sıradan bir başvuru olarak ele alması çok vahim olmakla beraber Kapadokya adına endişe uyandırıcıdır” açıklamasında bulundu.

Çöloğlu, listenin en başında olağan bir başvuru gibi ilan edilen başlığın aslında bu zamana kadar Kapadokya’da yapılan doğal ve kültürel mirasa yönelik yapılan, önü kesilemeyen katliamların meşrulaştırılmış bir ilanı olduğunu belirterek “Kapadokya adına endişeliyiz, sürekli dediğimiz gibi ‘Kapadokya’yı korumakla görevli kurumlardan Kapadokya’yı korumamız gerektiği’ne dair söylemlerimizde ne kadar haklı olduğumuzu maalesef görmekteyiz” dedi.

Kapadokya’da sit alanı davası nihayet açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin