EKOLOJİ HABER- Edirne’de çeltik üreticileri mazot, gübre, ilaç ve sulama maliyetlerindeki artışlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Çeltik fiyatlarının beklenenin altında kalması nedeniyle dar boğazda olan çiftçilere bir kötü haber de Vakıflar Genel Müdürlüğünden geldi. Edirne’nin İpsala ilçesinde her yıl 30 bin dönüm araziyi ihale usulüyle kiralayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu yıl arazi bedeline yüzde 175 zam yaptı. Dekar başı kira 3 bin TL’den 8 bin 500 TL’ye çıktı.
Çeltik üreticisi İsmail Göksu mazot, gübre, ilaç gideriyle birlikte kira yükünün de artmasıyla çiftçinin üretimde uzaklaşmaya başlayacağını vurguladı. Göksu, “Devlet, emekliye 42, asgari ücretliye yüzde 49 zam verirken Vakıflar’ın amacı ne sorusu gündeme geliyor. Çiftçi borç içinde kredilerini döndürmekle mücadele ederken hükümetin tarım politikaları çiftçiyi zora sokarak toprağını terk etme noktasın getirmiştir. Çeltik fiyatlarındaki değişim şu an ortalama yüzde 10-20 arasındayken, bu kira artışını akla ve mantığa sığdıramıyoruz” dedi.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da “Asgari ücrete gelen zam ve enflasyon verileri dikkate alınmadan fahiş bir artış gerçekleştirilmiş. Burada biraz daha insaflı olunması gerekli. Sonuçta burada üretim yapılıyor ve bu üretim devam edecek. Ürün de su içerisinde yetişen, riski çok olan bir bitki. En fazla ithalat yaptığın bir üründe, çiftçinin para kazanamadığı bir üründe bunu yapıyorsun” diye konuştu.
Edirne İl Genel Meclisi Üyesi CHP’li İsmail Aliş ise “Asgari ücret yüzde 49 artırılırken, devletin kiraya çıkardığı tarlalar seneye göre yüzde 175 artmış. Geçen yıl çeltik üreticisi mazotu 15-19 TL arasında alırken bugün mazotun litresi 39-40 TL. Üreticinin aldığı ilaçlar geçen yıla göre yüzde 70-80 artmış. Bu artışlarla ve bu fiyatlarla üretici, çeltik üretimini bırakır. Bu fiyatlar halka yansır, daha yüksek fiyatlara pirinç almak zorunda kalırız. Hiçbir zaman halkı düşünmeyen AKP iktidarı yine üreticiyi ve halkı ezmiş” dedi.
Artı Gerçek