Geri dönüştürülmüş sigara izmaritinden yol yapılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Slovakya’da geri dönüşüm ve çevre kirliliği politikalarında dikkat çekici bir karar alındı. Başkent Bratislava’da, sigara izmaritleri geri dönüşüm süreci sonrasında yol yapımı için kullanılacak.

Bratislava Belediyesi’nin çöp idaresi şirketi OLO’nun SPAK-EKO ve EcoButt isimli şirketlerle ortak projesinde, kentteki sigara izmaritleri 2024 yılında toplanacak ve asfalta dönüştürülecek. Sigara filtrelerinin özel bir life dönüştürüleceği, bu lifin de sonrasında yolların yüzeylerinde kullanılacak asfaltın hazırlanması için bir katkı maddesini oluşturacağı belirtildi.

Proje kapsamında kentteki Noel pazarlarında özel konteynerler kurularak hem standart sigara izmaritleri, hem de elektronik sigara atıkları toplandı. Daha fazla izmarit toplanması için de 2024 boyunca kamusal etkinliklerde özel konteynerler bulundurulacağı açıklandı.

 

OLO yetkilisi Martina Čechová, “Eğer festival, süpermarket veya diğer kent etkinliklerine gidenler sigara izmaritlerini bu özel konteynerlere atarlarsa, hem çevre temizliğine, hem de bu atığın yeniden kullanımına katkı sağlamış olacaklar” dedi.

Slovakya’da daha önceden de EcoButt tarafından sigara izmaritleri kullanılarak bir yol yapılmıştı. Ülkenin orta bölgelerindeki Žiar nad Hronom’da bulunan bu yol, türünün ilk örneğiydi.

 

Uzmanlar, sigara izmaritlerinin geri dönüşümünün gezegen üzerinde olumlu bir etkisi olacağını söylüyor. Dünyada her gün içilen 18 milyar sigaranın tahminen sadece üçte biri çöpe atılıyor. Yere atılan sigranın ise suyu, toprağı ve ekosistemleri kirletebilecek zehirli maddeler içerdiği biliniyor.

Geri dönüştürülmüş sigara izmaritinden yol yapılacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin