EKOLOJİ HABER- Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı olan ve Çöçelli mahallesinde, SANKO Holding’in Çimko Çimento, Beton Sanayi Ticaret A.Ş. ile Kahramanmaraş İplik Pamuk A.Ş.’ye (KİPAŞ) bağlı taş ocağı tarım arazilerine zarar veriyor. Taş ocağında patlatılan dinamitler ise 6 Şubat’ta yaşanan depremde hasar gören ancak yıkılmayan evlere zarar veriyor.
Çöçelli Mahallesi’ne mevcut sanayi kuruluşlarının yanı sıra, zeytin ağaçları ve tarım arazisinin yer aldığı alana ECO Ticaret Anonim Şirketi tarafından devlet hazinesine kayıtlı 88 bin metre kare alanda pandemi sürecinde Biyokütle Enerji Santrali kurulması için çalışmalara başlandı.
Maraş ve Antep bölgesindeki plastik atıkları yakarak elektrik enerjisi elde edecek olan santrali istemeyen yurttaşlar, 2021 yılının ortalarına kadar sık sık protesto düzenleyerek, santrali istemediklerini belirtti. Uzun süren eylemlerin ardından yurttaşlar santralin tarım arazilerine ve halka zarar vereceğini belirterek, projenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme sonuçlanıncaya kadar santralin faaliyete geçmesi askıya alındı.
Mevcut fabrikaların doğaya ve insanlara zarar verdiğini aynı zamanda patlatılan dinamitlerin depremin travmasını yeniden yaşattığını belirten mahalle sakinleri, mahallede fabrika ve santral istemediklerini söyledi.
Mahalle sakinlerinden Döne Çöçelli (49), yaklaşık 16 yıldır fabrikaların faaliyette olduğunu aktararak, itirazlarının dikkate alınmadığını belirtti. Fabrikaların tarım arazilerine ciddi zararlar verdiğini sözlerine ekleyen Çöçelli, “Artık bahçelerimizde ne sebze, ne de meyve yetişmiyor. Fabrikalardan patlatılan dinamitler yüzünden evlerimizde hasar oluşuyor. Hayvanlarımızın otlandığı meralar toz içinde” dedi.
İş makinelerinde dolayı özgürce köyü gezemediklerini belirten Çöçelli, şöyle devam etti: “Mahallenin arkasına gidemiyoruz. Her yerde iş makinaları var. Fabrikalarda sürekli çöp yakılıyor, bu da hastalıklara neden oluyor. Köylülerde astım, bronşit türü hastalıklar meydana geldi. Bu fabrikaların kaldırılmasını istiyoruz. Evlerimiz yıkım tehdidi altında. Bazen dinamit patlatıldığında deprem olduğundan korkup dışarı çıkıyoruz.”
Biyokütle Enerji Santrali ile mahkemelik olduğunu ifade eden Çöçelli, “Mahkeme devam ediyor. Eğer mahkeme sonucunda santral faaliyete geçerse, burada yaşam olmaz” uyarısında bulundu.
Şirin Mete (45) de, fabrikalarla birlikte halkın sağlık sorunları yaşamaya başladığını belirtti. Mete, verilen zararı şu şekilde anlattı: “Zeytinlerimizin üstü hep toz, bahçelerimizden verim alamıyoruz. Gece dışarda kötü bir koku geliyor. Hem çevreye, hem de insana ciddi bir zararı var. Bu fabrikaların yerleşim yerlerinden kaldırılmasını istiyoruz. Bu fabrikaların mahallemizden kaldırılması için çok mücadele ettik, elimizden başka ne gelir bilmiyoruz.”
MA