İsrail’in Lübnan’a ABD yapımı beyaz fosfor bombası attığı ortaya çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- İsrail’in 7 Ekim sonrasında Lübnan’da Hizbullah’a karşı düzenlediği ve en az dokuz sivilin yaralandığı bir saldırıda ABD yapımı beyaz fosfor bombası kullandığı ortaya çıktı. Amerikan gazetesi Washington Post, Lübnan sınır köyü Dheira’da ekim ayında düzenlenen saldırı sonrasında kalıntılarını bulduğu bombaların fotoğraflarını yayımladı. Uluslararası Af Örgütü, olayın savaş suçu olarak değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

 

Habere göre, Washington Post için çalışan bir gazeteci Dheira’da, üç adet 155 milimetrelik top mermisinin kalıntılarını buldu. Gazete, mermilerin üzerindeki üretim numaralarının, ABD ordusunun ülke içinde üretilen silahları kategorize etmek için kullandığı terminoloji ile uyumlu olduğunu yazdı. Buna göre, söz konusu silahlar Louisiana ve Arkansas’daki cephanelik depolarında, 1989 ve 1992 yıllarında üretildi. Washington Pos’un konuştuğu silah uzmanları da, açık yeşil işaretler ve kalıntılardan biri üzerine ‘WP’ yazılmış olmasının, bu mermilerin beyaz fosfor içerdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

 

Beyaz fosfor, uluslararası hukukta kullanımı tam olarak yasaklı bir silah değil. Ancak yüksek ısıda yanan bu silahların insan vücudunda yol açtığı ölümcül yanıklar ve solunum sorunları nedeniyle kullanımları ciddi sınırlamalara tabi tutuluyor; savaş alanlarında geniş bir bölgeye yayılan duman çıkarmaları nedeniyle, söz gelimi askerlerin hareketlerini gizleyecek/maskeleyecek ya da hedefleri işaretleyecek şekilde kullanılabiliyorlar.

İsrail’in Lübnan’a ABD yapımı beyaz fosfor bombası attığı ortaya çıktı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin