Kazdağları’ndaki maden projesi için keşif yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Cengiz Holding tarafından açılmak istenen, alanı Çan, Halilağa ve Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler mevkilerinin arasında bulunan altın-bakır madeni için dün (5 Aralık) Bayramiç Muratlar Köyü’nde keşif yapıldı.

Bilirkişi keşfine çevre avukatlarının yanı sıra Çan Çevre Derneği, Kazdağı Dayanışma Derneği, İda Dayanışma Derneği, Kazdağı İstanbul Dayanışması, Ekoloji Birliği, Kazdağları Kardeşliği, TEMA Vakfı, çevreci aktivistler, Cengiz Holding iştirakleri, davacılar ve köylü vatandaşlar katıldı.

Bilirkişi raporlarının okunduğu keşifte çevre avukatları ve davacılar projeye karşı itirazlarını sundu.Projeye karşı keşif öncesinde, 3 Aralık Pazar günü Çanakkale’de bulunan sendika, dernek, oda ve parti temsilcileri ile tüm doğa ve yaşam savunucuları, Cengiz Holding’e karşı bir eylem gerçekleştirmişti.

“Tüm yaşam hiçe sayılıp dağlarımız, köylerimiz, topraklarımız ve su kaynaklarımız beşli çeteye peşkeş çekiliyor” diyen yurttaşlar, tepkilerini şöyle dile getirmişti:

“Yöre halkının tüm itirazlarına ve projenin iptali için açtığımız ilk davayı kazanmamıza rağmen, Cengiz Holding, Bayramiç ve Çan ilçelerinin ortasında Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köylerini haritadan silecek, 55 köyü etkileyecek, yörenin tüm su kaynaklarını tüketecek ve 600 hektar orman ve tarım arazisini yok edecek bakır madeni projesinde ısrar ediyor.”

 

3 Aralık’ta yapılan açıklamada madene neden itiraz edildiği de şu ifadelerle belirtilmişti:

“Henüz dava süreci devam ederken şirket Çevre Etki Değerlendirme süreçlerinden kaçarak madene su sağlamak için DSİ ile yaptığı protokol kapsamında, gölet inşaatlarına ve Çan’ın can damarı olan Kocabaş Çayı’ndan su almak için kanal yapımı işlemlerine başlamış ve bu amaçla ağaç keserek ve arazi düzleyerek şantiye kurmuştur. Mahkeme kararı beklenmeden yapılan bu işlemler hukuka aykırıdır ve kabul edilemez. Ayrıca şirket yakın köylerde başka maden ruhsatları için de başvuru yapmakta yok edeceği alanı giderek genişletmek istemektedir.”

 

Yeşil Gazete

Kazdağları’ndaki maden projesi için keşif yapıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin