Tarihi kaya odaları yazı tahtasına döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Dersim’in Çemişgezek ilçesinde Tağar Çayı Vadisi’nin yukarıya doğru uzanan kısımda sarp kalker kayalarına konut amaçlı oyulmuş ‘Urartu Mağaraları’ alarak adlandırılan kaya odalarının kirletilen duvarları, sprey boya ile yazılan aşk ilanlarıyla doldu.

Çemişgezek ilçesinde saklı cennet olarak bilinen Tağar Çayı Vadisi’nin yukarıya doğru uzanan kısımda sarp kayalara konut amaçlı oyulmuş arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan ‘Derviş hücreleri’ ve ‘İn delikleri’ olarak ifade edilen kaya odalar, her mevsim görenleri kendine hayran bırakıyor.

Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen in delikleri, dört kat halinde 25 odadan ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşuyor. Su gereksinimini karşılamak üzere, kayaların arasından sızan doğal olarak bulunan ya da özel olarak yapılmış, kullanılmak üzere yağmur sularını biriktirmeye yarayan yer altı su depoları, yukarıdaki odalara ulaşmak için kayalardan yapılan merdivenler ve galeriler bulunan in delikleri iki kısımdan oluşuyor.

Birinci kısmına dışarıdan merdivenle çıkılırken, ikinci kısmının çok dar olduğu, girişinde bekleme yeri ve sonrasında merdivenle uzun bir koridora çıkıldığı biliniyor. İn deliklerinin en üst katında bulunan ve çıkılması imkânsız olan oda ise ‘Bey Odası’ olarak adlandırılıyor.

Bu odada taştan bir köşk ve bir havuz bulunuyor. Duvarları sprey boya ile yazılıp, aşk ilanlarıyla dolan mağaraların içler acısı hali ise görenlerin tepkisini çekiyor. Tarihe ışık tutan mağaralarda hiç bir güvenlik önlemi alınmazken gelişigüzel, plastik su şişeleri, tıbbi maskeler, kağıt parçaları atıp kirliliğe neden oluyor.

 

 

Munzur Press

Tarihi kaya odaları yazı tahtasına döndü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin