Zore Vadisi’nde verilen ‘ÇED olumlu’ kararı yargıya taşınacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Diyarbakır Barosu, Zore Vadisi’nde mahkemenin iptal kararına rağmen verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali için başvuruda bulunacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Batman2ın Sason ilçesi ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesi arasında bulunan Zore Çayı üzerinde Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından 67 bin 450 metrekare alanda yapılacak olan Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) için 13 Şubat 2014 tarihinde “ÇED olumlu” kararı verdi.

Civardaki köylüler, karara karşı 9 Mart 2021 tarihinde Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, “ÇED olumlu” raporunun “hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı” gerekçesiyle iptal edilmesine karar verdi.

Mevcut iptal kararının ardından aynı şirket, “Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğünün 2009/7 Nolu genelgesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yazısı gereğince ÇED Raporu hazırlanmıştır” diyerek, tekrar başvuruda bulundu. Maya Şirketi “Metin HES (Kayser Barajı), malzeme ocakları, kırma-eleme tesisi ve beton santrali projesi” adı altında bin 256 sayfalık yeni şirket başvurusu yaptı. Şirketin başvurusu sonrası “ÇED olumlu” kararı verildi. 6 Eylül’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü “ÇED Olumlu” kararını askıya çıkardı.

Mevcut “ÇED olumlu” kararına karşı ise Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu tarafından iptal davası açılacak. Davanın yine Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’ne açılması bekleniyor.

MA

Zore Vadisi’nde verilen ‘ÇED olumlu’ kararı yargıya taşınacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin