Van Gölü kıyısında yapılan belediyeye ait kafe için bilirkişi raporu açıklandı: “Kıyı kanununa aykırı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van’ın Edremit Belediyesi tarafından Van Gölü’nün kıyısında yapılan ve yaşanan tartışmaların ardından yargıya taşınan Bisiklet Kafe hakkında bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, kafenin kıyı kanununa aykırı olduğu belirtildi.

Özel Haber: Hacer Taşdemir

Van Edremit Belediyesi 2022 yılında ilçedeki kıyı şeridini kompleks bir yapı yapmış ve bisiklet kafe olarak hizmete açmıştı. Devamında kamoyunda tartışmalar yaşanmış ve Van Gölü kıyısının işgal edildiği ve yurttaşların kıyıya erişiminin engellendiği ifade edilerek tepki gösterilmişti. Yaşanan tartışmaların ardından Edremit Belediyesi geri adım atmazken Van Çevre Derneği, kafenin yol açtığı işgali yargı yoluna taşıdı.

Başvurunun ardından oluşturulan bilirkişi heyeti, konu hakkındaki incelemelerini tamamladı ve oluşturduğu raporu mahkemeye verdi. Raporda, kafenin kıyı kanununa aykırı olduğu, “İzinsiz bir yapılaşma olduğu, herhangi bir tapu kaydı, izin belgesi, ruhsat belgesi, iskân belgesi yer almadığından bu yapılaşmanın mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığı da tespit edildi” ifadeleriyle belirtildi.

“Yapılaşma mevzuata aykırı”

Raporda, kafe için izin ve ruhsat belgelerinin olmadığı şu sözlerle aktarıldı: “Kanunda belirtilen süreç ve işlemlerin ilgili belediyesince yapılmadığı ve devletin hüküm ve yetkisi altında bulunan tescil harici bir alanda izinsiz yapılaşma yapmış olması nedeniyle inşa edilen yapıların herhangi bir ruhsat/iskân belgesi olmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda tarafımızca dava dosyasında bulunan evrak ve belgeler doğrultusunda yapılara ait herhangi bir tapu kaydı, izin belgesi, ruhsat belgesi, iskân belgesi vs. bulunmadığından söz konusu yapıların yapılaşmasının mevzuata aykırı bir biçimde yapılaştığı tarafımızca mütalaa edilmektedir.”

“İlgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmamış”

Kıyı kanununa atıf yapılan raporda, yapılaşmanın kanun çerçevesinde de mevzuata uygun olmadığı belirtildi. “ Dava konusu yapıların Bakanlar Kurulunun 20.02.2017 tarih ve 20179966sayılı Van Gölü ve çevresinde 1620,00kotu olarak belirlenen alanın altında kaldığı ve bu doğrultuda herhangi bir yapı yapılması ve iskan alması yapılması yasak olmasına rağmen yapıların yapılması tespit edilmiş olup söz konusu yapıların yapılmasından önce hiç bir kurum ve kuruluştan (özellikle Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) görüş alınmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak söz konusu yapıların ve kafeterya olarak yapılan zeminden desteği sağlanan direklerin Afet kotu 1652,00 m kotunun altında kaldığından yapılan yapıların bu konu(Afet kotu) ve mevzuata aykırı bir biçimde yapıldığı mütalaa edilmektedir.

” Ulaşım ve trafiği olumsuz etkileyecek” “

Kafenin kıyı işgalinin yanı sıra Van kent merkezine giden yolun hemen bitişiğinde olduğu ve burada bir trafik sorunu yaratabileceği kaydedildi. “Söz konusu yapıların İpekyolu Bulvarı olarak bilinen D-300 Karayolunun servis sağlayıcı yolundan (yaya yolu) cephe almış şekilde konumlandırılmış ve hizmet vermekte olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu taşıt yolu uluslararası bir yol niteliğinde olup dava konusu yapıların bu yola servis yolu olarak yaya yolundan cephe aldığı görülmektedir. Dava konusu alan ve civarında düzenli bir otopark alanı bulunmayışı ve taşınmazlara servis verecek yolun son derece önemli bir yol olmasından trafiği arttıracak bir unsur olacağından ulaşım planlaması açısından yoğunluk kriteri göz önünde bulundurulması, düzenli otopark alanı ile servis sağlanamaması yönünden dava konusu taşınmazların ulaşım ve ulaşılabilirlik açısından uygun olmadığı mütalaa edilmektedir.”

Raporun sonunda ise yine itiraz konusu olan atıkların göle döküldüğü iddialarına yer verildi ve şöyle denildi; “Su kirliliği yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen deşarj durumu bahse konu işletmede söz konusu değildir. Göle herhangi bir deşarj ve sızma olmadığından işletmenin göl açısından herhangi bir kirletme tehdidinden söz edilemez.”

Van Çevre Derneği Kalçık: Van Denizi kimsenin tekelinde değil

Raporla ilgili konuşan Van Çevre Derneği başkanı Ali Kalçık, gölün kimsenin tekelinde olmadığını kaydetti. Van Gölü’nün birçok kamu kurumu tarafından işgal edildiğini aktaran Kalçık, canlıların göle ve suya erişiminin engellendiğini belirtti. “Van Denizi kimsenin tekelinde değil. Tüm canlıların ortak yaşam alanı ve faydalanıcısı olduğu bir yer. Ama maalesef Van’dan Bitlis’e birçok kamu kurumu binası ve tesisi kıyıyı işgal etmiş durumda. Karayolları, DSİ, Valilik, Garnizon gibi kurumlara ait yapılar denizin sıfırına inşa edilmiş. Bu suyun gaspıdır. Biz buna karşıyız. Son olarak Edremit Belediyesi’nin açtığı bisiklet kafeye ilişkin dava açtık. Bilirkişi raporu açıklandı. Eksik ve yetersizlikler olsa da mahkemenin adil ve doğadan yana bir karar vereceğini umuyoruz. “Sözlerini kullandı.

Van Gölü kıyısında yapılan belediyeye ait kafe için bilirkişi raporu açıklandı: “Kıyı kanununa aykırı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin