EKOLOJİ HABER- Bingöl’ün Genç ilçesi ile Diyarbakır’ın Lice ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası’nda yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verilmiş, HES projesi yürütmesinin durdurulması için Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne mahalleliler Emin Turhallı, Kamil Gündoğan, Mehmet Özdemir, Mustafa Özan tarafından dava açılmıştı. Dava sürerken Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi, Sarım Çayı ve yan kollarının aktığı su güzergahları için oy birliği ile keşif yapılmasına karar vermişti. Verilen kararın ardından bugün Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden hidrobiyoloji, ekoloji/biyoloji, peyzaj mimarlığı, jeoloji, jeofizik, orman, ziraat, maden mühendisliği, şehir planlama uzmanlık alanlarından birer, çevre mühendisliği uzmanlık alanından da iki kişiden oluşturulan bilirkişi heyeti keşif yaptı.
Sarım Havzası Koruma Derneği, Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Ekoloji Derneği üyesi ve davanın avukatları da keşfe eşlik etti.
Bölgeye gelen heyet yurttaşlar tarafından tahsis edilen 4X4 araçlarla ilk olarak havzanın kesiştiği Yolaçtı köyüne geldi. Burada Avukat Barış Yıldırım ve Avukat Ahmet İnan savunma verdi. Türkiye’nin taraf olduğu davaları hatırlatan avukatlar, ekoloji ve dağ konularında bilgiler vererek, HES’in zararlarına değindi. Ardından heyet Yazkonak, Riz bölgesi Milordu, Çotla gibi yerlere giderek fotoğraflar çekip, incelemelerde bulundu. Burada konuşan Emin Turhallı, Havzaya su ve karın Çotla bölgesinden geldiğini, bu dereler HES eliyle kuruması halinde yağışların bu durumdan etkileneceği ve su kaynaklarının azalacağını aktardı. Bölgeye gelen heyetler görüntü ve fotoğraf çekerken, son olarak Pırons mezrasına gitmesiyle keşif son buldu.
Bilirkişi heyeti, askerlere belirlenen 7 nokta dışında başka bir yere gitmedi. Heyetin raporunu önümüzdeki ay mahkemeye sunması bekleniyor.
MA