EKOLOJİ HABER- Türkiye’de son yıllarda yaşanan yoksullukla beraber vatandaşlar, Gaziantep’ten gelen seyyar satıcılardan ikinci el kıyafet alarak kıyafet ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Antepli satıcılar, farklı kentlerden satın aldıkları ikici el giysileri Van’a getirerek satmaya çalışıyor. Aynı zamanda 6 Şubat’ta yaşanan depremin mağdurları olan satıcılar, işlerini ve yaşadıkları zorlukları Ekoloji Haber’ e anlattı.
Özel Haber/ Faruk Kanat
Son yıllarda ekonomide yaşanan sorunlar, yurttaşları ikinci el giysilere mecbur bırakıyor. Bu mecburiyet, ikinci el giysi piyasasının canlanmasına neden oluyor. Gaziantepli yurttaşlar, yıl içerisinde satın aldıkları ikinci el giysileri kent kent gezerek satmaya çalışıyor.
Satıcılar, ayları bulan yolculuk esnasında birçok zorlukla yüz yüze kalıyor. Ailece yola koyuluyorlar ve kurdukları çadırlarda kalıyorlar. Çocuklar ve yaşlılar ise bu süreçten en çok etkilenenlerden. Eğitimi aksayan çocukların kaldığı çadırlar soğumaya başlıyor. Sağlık, hijyen ve yemek temini gibi sorunlar da satıcıların zorlandığı ihtiyaçlar. Ancak emek vermeye devam eden satıcılar buna mecbur olduklarını söylüyor.
İki hafta önce Gaziantep’ten Van’ a gelen satıcılar, artan maliyetlerden etkilendikleri, sıfır ürünlere göre oldukça ucuz fiyata kıyafet alarak geldikleri bilgisini veriyor Özalp ilçesinde açtıkları tezgâhta ürünlerini satan satıcılar, halkın da fiyatlardan dolayı ürünlere büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
Satıcılar burada hepsi ikinci el olan mont, ayakkabı ve çocuk giysileri satıyor . En çok ilgi duyulan ürünler ise çocuk giysileri. Fiyatlar da sıfır fiyatlara göre oldukça düşük olmasına rağmen, geçtiğimiz yıllara göre arttı. Geçtiğimiz yıl 50 TL dolaylarında sattıkları bir ürünün fiyatı bu yıl 100 TL’yi geçmiş. Sebebi ise yakıt ve nakliye maliyetlerinin artması.
Zor şartlarda emek mücadelesi
Mahmut Karalar, bu zorlu yolculuğa haziran ayında başladıklarını söyledi. Zor şartlarda para kazanmaya çalıştıklarını söyleyen Karalar, “Haziran ayında geliyoruz. Birkaç ay kaldıktan sonra geri dönüyoruz. Hepimiz akrabayız. Şartlarımız zor ama alışığız. Ayakkabı, mont ve giysi satıyoruz. Vatandaşlar ilgi duyuyor. Ürünler bittiğinde memlekete geri dönüyoruz. Fiyatlar mağazanın yüzde 75’inden daha düşük. Ortalama bir ürünün fiyatı 100 TL. Önceki yıllarda daha düşüktü ama maliyetler artınca bizim de fiyatlar arttı. Nakliye, mazot gibi maliyetlerimiz arttı. Çocuklar da fazla okuyamıyor. Dönünce okula gidiyorlar. Bırakacak kimse yok. Mecbur bizimle gelip gidiyorlar. “ dedi.
Karalar, 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli depremden de etkilendiklerini söyledi. Karalar, birçok evin hasar gördüğünü dile getirdi ve aylarca çadırlarda kaldıklarını ekledi. Ayakta kalmaya mecbur olduklarını ifade eden Karalar, ayakta kalmak için bu zorlu uğraşı sürdürmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Kent kent gezerek ürünlerini satmaya çalışıyorlar
Bir diğer yurttaş Cengiz karalar ise şöyle konuştu: “ Biz ailece bu yolculuğa çıkıyoruz. Genelde Pazarı kurduğumuz yerde kurduğumuz çadırlarda kalıyoruz. Yola çıktığımız kalabalık bir grubuz ve herkes yakın akraba. Yıl içinde pazarlardan bu ikinci el giysileri alıyoruz, sonra buraya getirip satıyoruz. Oldukça zor şartlarda yaşıyoruz buralarda. Burada da yer yer geziyoruz ürünleri bitirene kadar. Birkaç ay bu böyle devam ediyor. Geçimimiz bunun üzerine. Bu sene zayıf. Geçen seneye göre ilgi az. Çünkü her şeyin maliyetleri arttı.”