Nemrut Krater Gölü’nde çöp tehlikesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Tatvan’da bulunan Nemrut Krater Gölü ziyaretçilerini ağırlıyor. Piknikçilerin bıraktığı çöplerin toplanmaması ciddi bir çevre sorunu yaratıyor. Çevre sakinleri bu sorun  hakkında oldukça tedirgin.

ÖZEL HABER- ZAFER AVNAŞ

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor.  Nemrut Krater Gölü, sönmüş bir yanardağ olan Nemrut Dağı’nın tepesindeki kalderada yer alıyor. Bitki çeşitliliği bakımından hayli zengin olan göl, aynı zamanda farklı hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu hayvanlar arasında kızıl akbaba, kadife ördek, kaya kartalı, arı kuşu, doğu martısı, küçük alamecek, yabani tavşan, tilki ve boz ayı yer alıyor. Çengel boynuzlu dağ keçisi ise bir zamanlar Nemrut Kalderası’nda yaşıyordu. Fakat günümüzde buradaki soyu tükendi.

 

Ziyaretçilerin doğasına hayran kaldığı Nemrut, hem göl suyunun kuruması hem de doğaya bırakılan çöplerin tehlikesi altında. Ziyaretçiler, çöplerin toplanması konusunda uyarılarda bulunarak duyarlılık çağrısı yapıyor.

Nemrut’a Fransa’dan ziyaretçi geliyor

İbrahim Bulut, Fransa’dan Nemrut Krater Gölü’nü görmek için gelen ziyaretçilerden biri. Bulut, “Burası çok güzel bir yer. Görülmeye değer bir yer. Herkes gelebilir. Tavsiye ediyorum,” diyor. Nemrut’ta ayılarla karşılaştıklarını söyleyen Bulut, ayıların kimseye saldırmadığını, oradaki ziyaretçilerin ayıları ekmeğe alıştırdığını belirtiyor.

İnsanların sadece Nemrut Krater Gölü’yle değil aynı zamanda o alanda yaşayan hayvanlarla da ilgilendiğini söylüyor Bulut. Nemrut’un doğasını çok beğendiğini söyleyen Bulut, civardaki yerleri de gezeceklerini ifade ediyor.

Nemrut’ta eskiden geyikler varmış

Mehmet Çekmece, Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece Köyü’nden. “Ömrüm Nemrut’ta geçti,” diyen Çekmece, uzun yıllar hayvancılıkla ve çiftçilikle uğraştığını söylüyor. Çekmece, “Nemrut’un dağlarını, hayvanlarını seviyorum. Bir de Nemrut’un ayısı var. Bence insanlardan daha iyi. Nasıl derseniz, ona karışmadıkça insanlara zarar vermiyor. O yüzden ben seviyorum,” diyor.

Doğayı sevdiğini söyleyen Çekmece, çocukken babasından, dedesinden duyduğu kadarıyla Nemrut’ta geyiklerin de yaşadığını söylüyor: “Burada geyikler de varmış. Kaçak avcılar vura vura hayvanları bitirmişler. Soylarını tükettiler. Artık Nemrut’ta geyik göremiyoruz. Ama ayılar var, kimseye zarar vermiyorlar. Kimse onlara zarar vermediği müddetçe hayvanlar da insanlara zarar vermez,” diyor.

Hayvanlara zarar verilmeyip nesillerinin sürmesi gerektiğini ifade eden Çekmece, “Geldiğimizde keyif alırız, onlarla eğleniriz. Biraz önce geldi ayılar, ekmek verdik, sevinçle karşıladılar. Biz çekildik onlar da ekmeklerini yediler. Ricamız hayvanlara dokunmamaları. Biz pikniğimizi yapıp gidiyoruz, onlar burada kalıyor,” diyor.

Piknikçiler çöplerini bırakıp gidiyor

Niyazi Gölbudak, Nemrut’a ilk geldiğinde dikkatini çeken şeyin etraftaki çöpler olduğunu söylüyor. İnsanların piknik yaptıktan sonra temizlik yapmadan gittiklerini belirten Gölbudak, “İnsanlar doğayı nasıl güzel ve temiz buluyorlarsa öyle de bırakıp gitmeliler. Ama maalesef bunlar olmuyor. Nemrut Gölü birkaç yıldır sürekli azalıyor. Bunun sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz,” diyor.

Gölbudak, Nemrut’un temiz bir havasının olduğunu söylüyor. İnsanların gelip gezdiklerini ve ziyaretçilerin eksik olmadığını söylüyor Gölbudak. Daha önce Nemrut’ta geyiklerin yaşadığını Gölbudak da duymuş. Gölbudak, “60-70 sene önce büyüklerimiz buraya avlanmak için geliyorlardı. Şu anda geyik yok. Burada ayılardan başka yılan, tavşan, keklik var. Geyiklerin nesli tükendi,” diyor.

Gölbudak, bazı ihtiyaçların olması gerektiğini söyleyerek, “Buraya tuvalet gerekli. Gelen insanlar tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Dolayısıyla çıkıp gitmek zorunda kalıyor insanlar. Burada bulunan tuvaletlerin yıkım kararı alındı. İleride belki tekrar yapılır. Duyduğuma göre seyyar tuvaletler yapılacakmış. Umarım olur,” diyor.

Gölün suyu azalıyor

Suat Kaynak, Tatvanlı. Yaklaşık 8 yıldır zıpkınla gelip Nemrut Gölü’ne daldığını söyleyen Kaynak, “Bazen bir tane balık vurup burada pişirip yiyorum. Olmadığı zaman da yüzüp suyun keyfini çıkarıyorum. Pikniğimi yapıp gidiyorum,” diyor.

Havalar soğuk olduğunda Nemrut’a gelemediğini sadece yaz aylarında gelebildiğini söylüyor Kaynak. Doğasını çok sevdiğini söyleyen Kaynak, gölün suyunun azaldığını belirtiyor.

Nemrut Krater Gölü’nde çöp tehlikesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin