Van Gölü’nün çekildiği Erciş kıyılarında tekneler karada kaldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkisiyle oluşan aşırı buharlaşma sonucu Van Gölü’nde su kaybı devam ediyor. Erciş sahil kıyısında yaklaşık 12 kilometrelik alanda su çekilmesi yaşandı.

Özel Haber: Erhan Akbaş

 

Dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinen 3 bin 713 metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde su çekilmeleri tehlikeli boyutlara ulaştı. Küresel iklim değişiklikleri ile birlikte yağışlarında azalması sonucu başta Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi Çayı tamamen kururken Saray ilçesinde bulunan Tuz gölü ve Özalp ilçesinde bulunan Akgöl ise kuruma noktasına geldi.

Balıkçı barınağı karada kaldı

Van Gölü’nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle suların çekilmesinden dolayı karada kalan Erciş balıkçı barınağında derinleştirme ve onarım çalışması başlatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Başkanlığı Adana Ulaştırma ve Altyapı 5. Bölge Müdürlüğünden gelen ekipler, ilçede bulunan barınakta çalışmalarını sürdürüyor.

“Teknelerimizi hareket ettiremiyoruz”

Erciş ilçesinde yaklaşık 10 yıldır tekne işletmeciliği yapan Bünyamin Yeğin gölde yaşanan su çekilmelerine dair Ekoloji Haber’e konuştu: Yeğin “Yaklaşık 10 yıldır burada tekne işletiyor, Göl üzerinde turizm amaçlı turlar düzenliyordum. Van Gölü’nün sularının çekilmesi bizi de olumsuz etkiledi. Balıkçı barınağının karada kalması sonucu düşen su seviyesine bağlı olarak teknelerimizi yürütemeyecek duruma geldik şu an teknemiz karaya oturmuş bir halde bekliyoruz. Barınakta derinleştirme ve uzatma çalışmaları devam ettiği için teknemizi kayıkların yardımı ile çekerek farklı bir alana getirdik bu çekme işleminde teknemiz hasar gördü su almaya başladı. Mağdur durumdayız dedi.

ÇEV-DER Başkanı Kalçık: Su çekilmeleri tehlikeli boyutlarda

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık ise Van Gölü’nde yaşanan su çekilmelerinin tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Van Gölü’nün suyu maalesef her geçen gün daha çok geri çekiliyor. Göl’ün güney kısımlarında çekilmeler çok fark edilmese de kuzey kısımlarında yani Erciş ilçesinin bulunduğu bölgede çok büyük çekilmelerin olduğunu görüyoruz. Bunun da sebebi gölün o kısmındaki kot farkı. Maalesef bölgedeki göller, dereler kuruma noktasına gelmiş. Havzada çekilmeyen akarsu, baraj veya göl kalmamış.” dedi.

Kuraklık göçmen kuşları da etkiledi

Su çekilmeleri bölge halkını olumsuz yönde etkilediği gibi her yıl özellikle Erciş ilçesindeki Çelebibağı ve Kasımbağı sahillerinde görülen başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan havzayı da etkiledi. Su çekilmelerinden kaynaklı göçmen kuşların sayısında azalma görülürken birçok kuş türünün başka yerlere göç ettiği görüldü.

 

Van Gölü’nün çekildiği Erciş kıyılarında tekneler karada kaldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin