Dağcıların uğrak yeri olan Hakkari Buzulları eriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Son iki yılda başta gezgin turlar olmak üzere doğaseverlerin uğrak yeri haline gelen Hakkari’nin Yüksekova İlçesi sınırlarında bulunan Cilo Sat Gölleri buzulları hızla eriyor. Doğaseverler yetkililerden acil önlem alınmasını istiyor.

Özel Haber: Memet Gür

Hakkari’nin Cilo-Sat Dağları’ndaki, buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başlaması, çevrecileri ve doğaseverleri endişelendiriyor. Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘milli park’ ilan edilen dağlar, her yıl Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından ziyaret ediliyor. 1-2 Temmuz’da valilik organizasyonuyla bu yıl 5’incisi düzenlenen festivalde 20 bin kişiye ev sahipliği yapan 4 bin 135 rakımlı dağda bulunan Cilo Buzulları son yıllarda ise erimeye başladı.  Erimeyle birlikte ziyaretçilerin artmasıyla birlikte buzul bölgesinde bırakılan çöplerden dolayı kirlilikte hızla artmaya başladı.  Vadi Doğa Sporları Vadi Doğa Sporları Kulübü üyesi Eşref Güçlü, her seferinde yaptığı ziyarette buzullarda erimenin daha fazla gözlemlediğini dile getirdi. Güclü, “Hakkari’nin cennet cehennem vadisine geldik. Daha önce de birkaç defa buraya doğa etkinliği düzenledik. Maalesef her geldiğimizde buranın biraz daha erimiş olduğunu, küresel ısınmadan Biraz daha nasibini almış olduğunu görüyoruz. Çok değil iki hafta önce geldiğimizde yani neredeyse hiç yoksa bir on metrelik bir buzulda düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Yavaş yavaş maalesef hem küresel ısınmanın kaynaklı hem de insanların insanlardan kaynaklı buraya yapılan beli doğa etkinliklerinin sonucunda maalesef böyle bir olumsuz durumla karşılaşıyoruz.” dedi.

 Global anlamda önlemler alınması lazım

Kalıcı ve yerinde önlemlerin alınması gerektiğini de dile getiren Güçlü, “Ben buzul tırmanışlarını biraz daha dünya çapında incelemiş biriyim. Yani gitmemiş ama incelemiş biri olarak, başta İskandinav ülkeleri olmak üzere buzulların olduğu alanlarda insanların toplu yürümesine dahi izin verilmiyor. Buralara yapılan yürüyüşlerde tek tek yürüdüğünü gözlemledim. Burada da farklı önlemler alınabiliyor. Tabii ki bilimsel olarak nasıl önlemler alınır? Bunun bilim insanları mutlaka daha iyi tespit edeceklerdir. Ama yaşanacak risklere karşı kalıcı önlemler alınması gerekiyor.

Alan hızla kirletiliyor

 

Van’dan buzulları görmeye giden Elif Gülnaz, “Ben buraya ilk kez geliyorum. Ama buzulların hızla eridiğini görmek mümkün. Maalesef küresel ısınmanın etkilerini burada da görüyoruz. İnsanların yaşadıkları doğayı, dünyayı nasıl kendi elleriyle yok ettiklerinin kanıtıdır. Koruyamıyoruz doğamızı. Burada bile çöp görebiliyoruz, su şişeleri, atıkları başta olmak üzere ciddi bir kirlilik oluşmuş. Aslında kişilerin buraya gelen grupların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yani hani toplumu oluşturan bireyler olduğu için her bireyin bilinçlenmesi ve duyarlılıkla o duyarlılıkla hareket etmesi gerekiyor ki koruyabilelim. Gördüğünüz gibi meyve suyu içiyorlar, kutusunu buraya atıyorlar. Sigara izmaritleri dolmuş.  Böyle giderse kısa sürede burası kirlilikten geçilemez duruma gelecektir. Geç olmadan kalıcı önlemler alınması lazım” diye konuştu.

Dağcıların uğrak yeri olan Hakkari Buzulları eriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin