Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Hızla yükselen hava sıcaklıkları birçok ülkede orman yangınlarına yol açıyor. Bu sırada kentsel bölgelerde ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor ve su kıtlıkları yoğunlaşıyor.

Bilim insanları endüstri devriminin ardından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan fosil yakıtlarının ortaya çıkardığı karbon emisyonları nedeniyle sıcaklığın 1,1 derece arttığını aktarıyor.

Uzmanlar bu sıcaklığın dünyanın her yerine eşit şekilde dağılmadığı için belli bölgelerde aşırı hava olaylarına yol açtığını, emisyonlar kesilmediği müddetçe bu döngünün devam edeceğini söylüyor.

BBC, dünyanın birçok yerinde son günlerde hava sıcaklıklarının yüksek seviyelerde seyrettiğini aktarıyor. Peki iklim krizinin aşırı hava olayları ile nasıl bir ilişkisi var?

1. Daha şiddetli ve daha uzun sıcak dalgaları

Ortalama hava sıcaklıklarında yaşanan ufak değişimleri anlamak için iklimi bir ucunda soğuk, diğer ucunda sıcak, ortasında ise aradaki diğer hava sıcaklıklarının olduğu bir çan eğrisi gibi düşünebiliriz.

Bu şekilde en ufak bir değişim, eğrinin daha yüksek sıcaklığın olduğu bölgeye doğru kaymasına neden olur ve bu durumda yaşanan sıcak dalgaları şiddetlenir ve daha sık meydana geliyor.

Küçük değişimler büyük sonuçlar doğurabiliyor. Kaynak: US EPA. Grafik: BBC

Birleşik Krallık’ta 19 Temmuz 2022’de hava sıcaklıkları ilk defa 40 derecenin üstüne çıkarak rekor kırdı.

Meteoroloji Müdürlüğü, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcak dalgalarının oluşma olasılığının 10 kat yükseldiğini söylüyor.

Imperial College London‘da iklim uzmanı olan Profesör Friederike Otto, “Bu sıcaklıklar bir gün bize serin gelmeye başlayabilir” diyor.

Uzmanlar son 50 yıl içinde sıcak dalgalarının süresinin neredeyse iki katına çıktığını, bu sürenin her yıl arttığını söylüyor.

Sıcak dalgalarının yoğunlaşmasına neden olan bir diğer faktör ise ısı kubbesi.

Isı kubbesinın oluşumu. Kaynak: NOAA. Grafik: BBC

Basıncın yüksek olduğu bölgelerde sıcak hava aşağıya doğru bastırılıyor ve tek bir noktada yoğunlaşıyor. Bu durumda bir kıtanın tümünde hava sıcaklıkları aniden artabiliyor.

Atmosferin üst seviyelerinde dar rüzgar bantları olarak adlandırılan jet rüzgarların gidişatı bir fırtına tarafından bozulunca havadaki tüm hareket yavaşlıyor. Bu durumda ise hava sistemleri tek bir bölgenin üzerinde takılı kalabiliyor ve sıcak dalgaları daha uzun sürebiliyor.

Geçen yıl Hindistan ve Pakistan’da çok sayıda sıcak dalgası yaşandı. Pakistan’da Mayıs ayında hava sıcaklığı 49 derece olarak kaydedildi.

Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Brezilya’da da geçen yıl ocak ayında rekor sıcaklıklar meydana geldi.

Avustralya’nın batısında aynı dönemde hava sıcaklığı 50,7 dereceye ulaştı.

Uluslararası iklim uzmanlarını bir araya getiren Dünya Hava Durumu İlişkilendirme Ağı (WWA), iklim değişikliği olmadan bu kadar yoğun sıcaklıkların yaşanamayacağını belirtti.

Uzmanlar, Arktik bölgede yaşanan yüksek hava sıcaklıklarının jet rüzgarlarının yavaşlamasına neden olduğunu düşünüyor.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız

Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin