Kadınların Van’ın yüksek yaylalarındaki pancar mesaisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Kadınlar, topladıkları endemik bitkileri kurutarak otlu peynir ve diğer yöresel yemeklerde kullanıyor. Yüksek yaylalarda ot toplayan kadınlar bu işin zahmetli olduğunu ancak buna mecbur olduklarını söylüyor.

Haber: Zafer Avnaş

 

Van Otlu peynirinin yapım işlemi devam ediyor. Bu süreçte kadınlar,  kentin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen ve çoğu endemik olan Sîrmo, Hêliz, Mendê, Sîyabo, ve Cetrî (Dağ kekiği) gibi otları topluyor. Sabah saatlerinde başlayan bu mesai, gün batımına kadar sürüyor. Haftalar boyunca pancar toplama serüveninin sürdüren kadınlar, oldukça yoruluyor. Kadınlar, bunun yanı sıra Spîtang ve Kuresork gibi yöresel yemeklerden olan Keledoş ve Ayranaşı’nda kullanılan pancarları da topluyor.

 

Toplanan otlar, hem otlu peynir kullanımında hem de yöresel yemeklerde kullanılıyor

Ot toplamak için Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı yaylara çıkan kadınlardan biri olan … Ot topluyoruz. Topladığımız otu, götürüp ayrıştırıyoruz. Yıkayıp kurutuyoruz. Ondan sonra peynir veya diğer yemeklere katıyoruz.Bu bitkiler, kış aylarında Ayranaşı veya bitki çaylarının yapımında da kullanılıyor. Bahar aylarında başlıyoruz , otlar kuruyana kadar devam ediyoruz. Zahmetli bir iş elbette. “ sözlerini kullandı.

 

“Yöresel yemekleri unutturmamaya çalışıyoruz”

Ot toplamaya gelen bir başka kadın olan Dılşah Cangüleç ise geçmişte sık sık yaptıkları yemekleri unutturmamaya çalıştıklarını kaydetti. Cangüleç, “ Yöresel yemeklerimizi unutturmamak için bu otları toplayıp kurutuyoruz. Keledoş, bulgur çorbası gibi yemeklerde kullanıyoruz. Sık sık geliriz buraya. Burası bizim eski yaylaklarımzıdan.İstanbul’a göç etmek zorunda kaldık ama buradaki yaşam , buranın havası bir başka. Bu yüzden fırsat buldukça memlekete ve doğup büyüdüğümüz bu yaylalara geliyoruz. “şeklinde konuştu.

 

 

Kadınların Van’ın yüksek yaylalarındaki pancar mesaisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin