Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Şiddetli kuraklık ve şiddetli yağışlar, sert ve tehlikeli bir hava olayından ibaret olarak görülse de, mahsul kıtlığı, altyapı hasarları, hatta insani krizler ve çatışmalar gibi durumlarla yakından ilişkili.

Nature Water dergisinde yayımlanan bir çalışma, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi (GRACE) olarak bilinen bir çift uydudan alınan verileri kullanarak suya dair büyük resme ulaşmaya çalıştı.

Uydular, yer altı suyu, yüzey suyu, buz ve kar dahil olmak üzere kara üzerinde ve içerisindeki tüm suları inceleyerek Dünya’nın su deposundaki değişiklikleri ölçmek için kullanılıyor.

Veriler, aşırı iklim koşulları ile artan küresel ortalama sıcaklıklar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Fosil yakıtların kullanımı ve sera gazı açığa çıkaran diğer insan faaliyetleri nedeniyle hem yağışların hem de kuraklığın sıklığının ve şiddetinin arttığını doğruluyor.

Euronews‘ten Angela Symons‘ın aktardığına göre, çalışmanın yazarlarından ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinde hidrosfer, biyosfer ve jeofizik alanlarında Yer Bilimleri Müdür Yardımcısı Matthew Rodell, “Küresel yoğunluğun küresel ortalama sıcaklıklarla ne kadar yakından ilişkili olduğunu görünce şaşırdım” diyor.

Daha sıcak bir atmosfer, kuru dönemlerde suyun buharlaşma hızını artırıyor. Ayrıca, daha fazla su buharı tutması nedeniyle şiddetli yağışları tetikliyor.

Bu da, küresel ısınmanın devam etmesi halinde birçok açıdan daha kötü -daha sık, daha şiddetli, daha uzun ve daha geniş alanları kapsayan- kuraklık ve yağışlara yol açacağı anlamına geliyor.

Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin