NATO İklim Değişikliğini Ele Aldı

featured
Paratroopers from 2nd Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division conduct a range exercise in NE Syria on Dec. 9, 2020. The 82nd Airborne Division 2nd Brigade Combat Team is deployed in support of Operation Inherent Resolve. (U.S. Army photo by Spc. Sidney Perry)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya çapında silahlı kuvvetlerin operasyonlarının toplam dünya karbondioksit emisyonu içerisindeki payı %6 civarında. 

NATO, kendi müttefikleri ve endüstriden 150’den fazla temsilciyi bir araya getiren İklim Değişikliği ve Yetenekler konulu ilk Endüstri Sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, NATO’nun iklim değişikliği ve güvenlik konusundaki emellerinin yeni askeri yeteneklerin geliştirilmesinde nasıl dikkate alınabileceğini tartıştı.

Tartışılan konular arasında, yetenek gerekliliklerinde yenilikçi ve yeşil teknolojiden yararlanmanın yolları, kuvvetlerin ve altyapının kendi kendini idame ettirmesi ve hava, kara ve deniz alanlarındaki yetenekler için sürdürülebilir yakıtların geliştirilmesi vardı.

Savunma Yatırımından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Wendy Gilmour şunları söyledi: “İttifak, iklim değişikliği ve güvenlik konusundaki hedeflerimize ulaşmak için çok çalışıyor. Askeri yeteneklerin geleceğe hazır olmasını sağlıyoruz ve savunma sektörünün çevre üzerindeki etkisini hesaba katmak, hem savunma hem de sivil dünyadan sanayi ile yakın ortaklık gerektiriyor. Endüstri ortaklarımızın bu konularda NATO ile yakın ilişkiler kurmaya gösterdiği ilgi beni cesaretlendiriyor ve ilişkimizi geliştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum.”

Müttefikler, iklim değişikliğini NATO’nun güvenliğini, operasyonlarını ve misyonlarını etkileyen bir tehdit çarpanı olarak kabul ediyor. Genel Sekreter, Madrid’deki 2022 NATO Zirvesi’nde yıllık İklim Değişikliği ve Güvenlik Konusunda Yüksek Düzeyli Diyalog başlattı.

Askeri Harcamalarda Yapılacak Kesinti İklim Krizi İle Mücadeleye Aktarılsın

Askeri harcamaların azaltılıp iklim krizi ile mücadeleye aktarılmasına dair ciddi bir talep de bulunuyor. Daha önce, Nobel ödüllü 50 kişi tüm ülkeleri önümüzdeki beş yıl boyunca askeri harcamalarını yılda %2 azaltmaya ve tasarruf edilen paranın yarısını pandemi, iklim krizi ve aşırı yoksullukla mücadele için belirlenen Birleşmiş Milletle (BM) fonuna koymaya çağıran bir açık mektup imzalamıştı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, toplam askeri harcama sadece 2020’de 1,9 trilyon dolar olarak gerçekleşti.

En yüksek harcama yapan ülkeler ABD (778 milyar dolar), Çin (252 milyar dolar), Hindistan (72,9 milyar dolar), Rusya (61,7 milyar dolar) ve Birleşik Krallık (59,2 milyar dolar) oldu ve bunların tümü 2020’de bütçelerini artırdı.

Askeri harcamalar; genelde ulus devletler ve orduları aracılığıyla, petrol, su, maden gibi doğal varlıklar ve yeni pazarlar için ya da mevcut pazarları yeniden paylaşmak için çıkartılan emperyalist savaşlar, sömürgeci işgaller, iç savaşlar, çatışmalar sırasında yapılan harcamalar olarak belirleniyor.

NATO İklim Değişikliğini Ele Aldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin