Avdan Platformu acele kamulaştırma kararıyla açık kömür madenciliği yapılmasına karşı yayımladığı raporunda “Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor” dedi.
Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan çevresinde termik santral yapımına karşı yürütülen mücadelede kurulan Avdan Platformu dava sürecine ilişkin açıklama yaparak, “Avdan kazanacak, toprak kazanacak” dedi. Avdan Platformu dava sürecine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkartılmış ve süreç bitmeden kömür çıkartma faaliyetlerine başlanmıştı.
“SU KAYNAKLARI ZARAR GÖRÜYOR”
Verilen acele kamulaştırma kararı ile birlikte Avdan’da açık kömür madenciliği yapılmaya başlandığını hatırlatan Avdan Platformu, “Böylece Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor” dedi.
Acele kamulaştırma kararına karşı 11 Şubat 2022 tarihinde köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire Başkanlığına yürütmenin durdurulmasıyla talebiyle dava acıktıkları ifade eden Avdan Platformu, “Davacıların ayrı ayrı dava açması istenmişti. 11 Mayıs 2022’de açılan davalardan sonra Danıştay 6. Daire Başkanlığında 26 Mayıs 2022 tarihinde yürütmenin durdurulması istemimizin değerlendirilmesi için davalı cumhurbaşkanlığına 15 günlük savunma süresi verilmiştir. Bu süre içerisinde Cumhurbaşkanlığının yetkilendirmesiyle 23/06/2022 tarihinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından savunma dilekçesi ibraz edilmiş ve dilekçe içeriğinde özetle yapılacak madencilik faaliyetinin ovada yapılacak tarım faaliyetinden daha çok kârlı olacağı ve gelir sağlayacağı iddia edilmiştir” diyerek, sürece ilişkin bilgi verildi.
DAVA SÜRECİ
Danıştay 6. Dairesi tarafından Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin de davaya müdahil olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlgili maden sahası için ÇED gerekli değildir raporu aldıklarını, yılda 1.5 milyon ton kömür çıkartacaklarını ve bunda kamu yararı bulunduğunu iddia etmiştir. Son olarak Danıştay 6. Dairesi tarafından ilgili kurumlardan istenen belgelerde Denizli Valiliği özel çevre koruma bölgesi, tescilli taşınmaz tabiat varlığı veya doğal sit alanı olmadığı, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de kamulaştırılan alanda tescilli taşınmaz tabiat varlığı veya doğal sit alanı olmadığı, MAPEG tarafından dava konusu cumhurbaşkanı kararından önce başkaca kamulaştırma işlemi yapılmadığı, parsel değişimleri neticesinde kamulaştırılan alan sınırlarının değişmediği, 5403 sayılı Toprak koruma kanunu) kanunun 13. Maddesi uyarınca 24/01/2022 tarihinde kamulaştırılan alanların tarım dışı kullanımı için izin istenildiği ancak bu yazıya valilik tarafından cevap verilmediği, belirtilmiştir. Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden ve Denizli İl Tarım Müdürlüğü’nden ve Denizli Valiliğinden 24.01.2022 tarihli E-78671328 sayılı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Denizli Valiliği’ne yazılan yazının cevabı olan belgeye ilişkin ara karar cevapları henüz sunulmadı.”
Dava sürecinin devam ettiği belirtilen açıklamada, “Avdan kazanacak, toprak kazanacak” denildi.