EKOLOJİ HABER- Türkiye’de her yıl üretilen yaklaşık 3 milyon 600 bin ton üzümün, yaklaşık 80 bin tonunu üreten Elazığlı üreticiler, bu yıl bağ bozumuna krizle başladı. Geçen yıl 25 olan taban fiyatın bu yıl 35’e yükselmesine rağmen girdi maliyetlerinin artması ile birlikte masrafını karşılayamayacak olan üzüm üreticisinin ürünü ortada kaldı.
Sözcü’de yer alan habere göre 15 gündür devam eden üzüm alımları firmaların kotalarını durdurmasıyla birçok üreticinin üzümü yerde kaldı. Üreticileri üzümün yerde kalmaması için 35 olan taban fiyatını 25’e kadar düşürmeyi kabul etti. Ancak firmalar halen üreticilerin üzümlerini almadı.
Sürecin uzaması durumunda tonlarca üzümün çürüme tehlikesiyle karşı karşıya.Üzüm üreticilerinin sorunlarını çözmek için umut bağladığı Elazığ valisinin ve AKP’li vekillerin ise soruna sessiz kalması dikkat çekti.
Fabrikaların üzüm almaktan vazgeçmesi sonrasında Elazığ’da tonlarca üzümün yerde kaldığını Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz, şöyle konuştu:Kuzova diye tabir ettiğimiz Karaçavuş, Kepektaş, Sün köyü diye adlandırdığımız yerdeyiz. Şuanda bulunduğumuz konum 1400 rakımlı Kepektaş köyü. Gerçek Öküzgözü bu bölgede yetişmekte. Ancak bu bölgenin yüksekliğinden dolayı biraz geç yetişmekte ama bu da Öküzgözünün olgunlaşmasıyla alakalı bir durum.Bu bölgedeki üretici yıllarıdır buradaki fabrikanın arkasında dimdik durmuş, ürününü hep bu firmaya vermiş diğer firmalarda zaman zaman bu bölgedeki üzümleri tercih etmişlerdir. Burada üretici bahardan beri birçok masraf ederek üzüm üretmeye çalışıyor