Kayyımın asfaltladığı tarihi taş köprü, DEM Partili belediye tarafından eski haline kavuşturuldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Van’ın önemli tarihi değerleri arasında yer alan Şeytan Köprüsü kayyım döneminde üzerine beton dökülerek tarihi dokusuna zarar verilirken, Muradiye Belediyesi ise tarihe karşı yapılan saygısızlığa son vererek, tarihi dokuya dökülen asfaltı sökerek köprüyü eski haline getirdi.

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan ve hem Muradiye’nin hem de Van’ın önemli tarihi değerleri arasında gösterilen Şeytan Köprüsü, kayyım Harun Yücel döneminde, “yol yapım çalışması” kapsamında üzerine asfalt dökülerek tarihi dokuya zarar verilmişti.

 

Konuya ilişkin kısa bir açıklama yapan Muradiye Belediyesi eşbaşkanları Hediye Sayıner ve Barış Yılmaz, Şeytan köprüsü olarak bilin ve hem Muradiye’nin hem de Van’ın önemli tarihi değerleri arasına yer alan tarihi yapının ilçe ve Van turizmi açısından önemli bir yapı olduğunu, ayrıca geçmişten gelen bu yapının korunması gerekirken üzerine asfalt dökülerek tahrip edildiğine dikkat çekerek, “Aradan bunca zaman geçmesine rağmen köprüde herhangi bir tahribat yok. Tek bir tahribat var, o da kayyım döneminde yapılmış. Tarihi köprüye asfalt, kayyım Harun Yücel tarafından dökülmüş! Bu, tarihi değerlerimize karşı yapılan bir saygısızlıktır” dedi.

 

Şeytan Köprüsü

Muradiye ilçesinde bulunan ve Bendimahi çayı üzerine kurulan köprünün tam olarak ne zaman inşa edildiğine ilişkin farklı tarihler ileri sürülmektedir. Köprünün sapasağlam durması göz önünde bulundurulduğunda, çok çok eski tarihlerde yapılmamış olsa gerek.

Elde edilen verilere göre, şeytan Köprüsü, uçurumun üstünde dar bir geçitte, iki kayanın üzerine inşa edilmiş. Köprü ortalama 15,5 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve yerden 17-18 metre yüksekliğindedir. Kemer yayının batı ucu doğrudan ana kayaya tutturulmuş, doğu ucu ise andezit taşlarla örülmüştür.

Kayyımın asfaltladığı tarihi taş köprü, DEM Partili belediye tarafından eski haline kavuşturuldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin