Malatyalı kayısı üreticileri istediğini bulamadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Malatya’da geçen sene 240 TL’ye kadar çıkan kayısı fiyatları yeni sezon başlangıcında 100 TL’ye kadar düştü. Ağustos ayının sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kayısıda taban fiyatla birlikte alım yapacağını açıkladı. Kükürtlemiş kayısıda en yüksek fiyatı 150, kükürtlememiş kayısıda ise 155 TL olarak açıklayan TMO, kayısı alımına da başladı. Kayısı fiyatının düşüklüğünden dert yanan üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı taban fiyattan da memnun olmadı.

 

Kayısı üreticisi Mehmet Gültekin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısıda taban fiyat açıklayarak, alım yapmasının fiyatları etkilemediğini ifade etti.

TMO’nun belirli şartlara göre kayısı alımı yaptığını dile getiren Gültekin, “Kayısı satan vatandaş o şartları taşımıyor. Ondan dolayı vatandaşı etkilemedi. Ayrıca, TMO’nun açıkladığı fiyatlar düşük. Gün kurusu kayısıyı büyüklüğüne göre kilosunu 250-270 TL’ye satıyoruz. TMO ise taban fiyat olarak 155 TL açıkladı, arada uçurum var. TMO fiyatlarda bayağı geri kalmış. Sarı kayısı için ise fiyat normal, o düzeyde alınıp satılıyor. Ama TMO’nun alım şartlarına baktığımızda, kendi ürettiğim malda o şartlar yok. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlıyım, 45 dönüm yerim var. TMO’nun şartlarını nedense taşımıyorum. Normalde şartları sağlamam lazım, kolaylık sağlanması lazım ama sağlamıyorlar” diye konuştu.

Gültekin, kayısı fiyatının geçen yıla göre bu yıl oldukça düştüğünü ifade ederek, “Geçen yıla göre ürün fazlalığı olurken, fiyatlarda da bayağı bir düşüş oldu. Geçen yıl kilosunu 200 TL’ye sattığımız kayısıyı bu yıl 130-140 TL’ye satıyoruz. Arada fiyat farkı çok” dedi.

 

Artı Gerçek

 

Malatyalı kayısı üreticileri istediğini bulamadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin