EKOLOJİ HABER- Şırnak’ın Cudi, Gabar, Besta ve son olarak Komatê ile Andaç bölgelerinde ekolojik tahribat aralıksız sürüyor. Bugüne kadar onlarca ormanlık alan yok edilirken, Şırnak Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu’nun 2021’de yayımladığı rapora göre, bölgede ormanlık alanların yüzde 8’i azaldı. Bu oran, Gabar Dağı’nda başlatılan petrol aramalarıyla da daha da arttı.
Ağaç kesiminin durdurulması için yapılan başvurular ve verilen dilekçeler ise sonuçsuz bırakıldı. En son Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) adına avukat İpek Sarıca, ağaç kesiminin durdurulması talebiyle 24 Temmuz’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu.
Dilekçede, şu ifadeler yer aldı: “Anayasa Madde 169- Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.
Kentte Şırnak İlindeki ormanların yüzde 74’ü meşe ağacıdır. Orman Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden alınan güncel verilere göre, Şırnak ili ve ilçelerinde toplam orman alanı toplam alanın yüzde 36’sına denk gelmektedir. Bununla birlikte Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi facebook sayfasından 18.02.2021 tarihinde ‘Şırnak İlimizin Orman Yüzdesi’ başlıklı paylaşımda Şırnak İl’inin ormanlık alanı yüzde 44’lük bir oranın gösterildiği görülmektedir. Yukarıda belirttiğimiz Orman Genel Müdürlüğü’ne ait iki farklı veri incelendiğinde Şırnak ilindeki orman varlığının Şubat-Eylül ayları arasındaki 7 aylık kısa sürede yüzde 8 azaldığı görülmektedir. Resmi veriler bu şekilde olmasına rağmen sahada yapılan çalışmalar oranın resmi verilerden çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Her geçen gün yapılan ağaç kesimleri nedeni ile ormanlık alan azalmaktadır.”
Dilekçede, kesilen ağaçların kamyonlara yüklenilerek kent dışına çıkartılmasının suç olduğuna dikkat çekilerek, Orman Kanunu’nun gerekliliğinin yerine getirilmediğinin altı çizildi.
Dilekçenin devamında, “Şırnak İlinde yukarıda bahsedilen bölgelerde yapılan ağaç kesimleri için idari bir işleme ihtiyaç vardır ve bu idari işlem yetkili makamlarca yapılmış olmalıdır. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 14/B maddesinde; ‘ağaçları götürmek’ yani nakletmek faaliyetinin de suç olduğu belirtilmiştir. Söz konusu kanunun 41’inci maddesinde, ‘Herhangi bir suretle satışı yapılmış orman emvali, bedeli ödenmeden veya karşılığı banka teminat mektubu veya Devlet tahvili temin edilmeden, damgaya tâbi olanlar damgalanmadan ve gayri mamul orman emvali nakliye tezkeresi alınmadan, yarı mamul ve mamul orman emvali fatura veya sevk irsaliyesi olmaksızın nakledilemez’ denmektedir. Orman Kanunu’nun 41, 100 ve 108. maddeleri hangi çeşit orman emvali olursa olsun damgası, faturası ve nakliyesi olmadan nakliyatını yasaklamıştır. Şırnak İlinde gerçekleştirilen ağaç kesimleri ardından yapılan nakil işlemleri de yetkili makamca yapılmış, hukuka uygun bir idari işleme ihtiyaç vardır” diye belirtildi.
Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’nün dilekçeye verdiği yanıtta, şu ifadeler yer aldı: “24.07.2024 tarih ve bila sayılı Tarim Ve Orman Bakanlığına vermiş olduğunuz ‘Şırnak İlinde Bulunan Ormanlık Alanlarda Gerçekleştirilen Orman Kesiminin Dayanağı konulu dilekçeniz Şanlıurfa Orman Bölge Müdür yardımcısı başkanlığında ilgili şube müdürü, Şırnak Orman İşletme Müdürü ve Şırnak Orman İşletme avukatı komisyonu tarafından incelenmiş olup sonucunda; Şırnak İli Beyyüşşebap Ayvalık Mahallesinde herhangi bir kesim işleri yapılmadığı, Komate Bölgesi, Andac Mahallesi ve Gabar Dağı Bölgesinde yapılan kesim çalışmaları Kanun Yönetmelik ve Mevzuatlara göre uygun olarak yapıldığı, Şırnak İlinde 2024 ve 2024 yılları arasında orman varlığında herhangi bir azalma olmadığı, ağaç kesim iş ve nakil işlemlerinin hukuka uygun bir şekilde idari makamlar, yetkili ve görevli kişiler eliyle yapıldığı, Derneğiniz tarafından belirtilen iddiaların doğru olmadığı tespit edilmiş olup, kesim ile ilgili iş ve işlemlerin durdurulması talebinizin yerinde olmadığı tespit edilmiştir. Bilgilerinize rica ederim.”
(MA)