Cengiz Holding’in siyanürlü altın madenine Eskişehir’de protesto

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Atalan Mahallesi ile Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut Mahallesi’nde siyanürlü altın madeni projesi için Mihalgazi ilçesinde halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Proje, toplantıda “Cengiz defol” sloganları ile protesto edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çiçek’e tepki gösterilirken, konuşmasına da izin verilmedi. Protestolar sırasında kısa süreli arbede de yaşandı. Protestolar ve yaşanan gerilimin ardından jandarma güvenlik önlemi aldı.

Toplantıda halk projeyle ilgili görüşlerini anlattı. Projeye destek verenler yuhalandı. Toplantıya CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer ve İbrahim Arslan, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, belediye başkanları ve STK temsilcileri katıldı.

Halk, toplantının bitirilmesi için sloganlar attı. AKP’li Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’ün konuşması halk tarafından protesto edildi.Toplantıda konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, “Biz burada üç vekiliz ve tamamen sizlerin hakkını savunmak için buradayız. Tüm canlı yaşamı tehlikede. Canlı yaşamı dediğim zaman sadece insan yaşamından söz etmiyorum. Burada çeşitli bitkiler var. Burası tüm İstanbul’un yeşilliğini gönderiyor, domates gönderiyor. Neden buradayız, bir düşünün lütfen. Alpagutluların hakkını savunmak için buradayız. Biz madene karşı değiliz, talana karşıyız. Bizim tek istediğimiz doğaya zarar vermeyen faaliyetlerin yapılması. Ne yazık ki İliç’te bir felaket yaşandı. Kaymaz’a gidin. Diyorlar ki maden kalkındırıyor. Kaymaz’da hiçbir kalkınma olmadı. Tam tersine ağaçlar öldü, insanlar kanser oldu. Burada maden İliç’teki sistemle yapılacak” diye konuştu.

 

Protestolara rağmen toplantı yapıldı. ÇED dosyasında yer alan bilgilerin halka doğru anlatılmadığı gerekçesiyle sivil toplum kuruluşları, baro gibi kurum ve kuruluşların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçeleri alınmadı. Yetkililer, evrakları almadan alandan ayrıldı. Toplantı tutanakları avukatlara gösterilmedi. Avukatlar ‘evrak kaçırıyorsunuz’ diyerek durumu protesto etti. Bir vatandaşın ‘jandarma da suç işlemiştir” demesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı.

 

Halkı bilgilendirme toplantısının ardından basın açıklaması yapan eski Çevre Mühendisleri Odası Başkanı ve CHP PM Üyesi Baran Bozoğlu da “Bugün görevini yapması gereken İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün bir parti üyesi gibi konuştuğunu, bir şirket üyesi gibi konuştuğunu üzülerek gördük. Tabiri caizse bizleri köylü kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla karşı karşıya getirmeye çalıştılar. Bizi provoke etmeye çalıştılar. Ama biz buna aldanmadık. Çünkü bu işin arkasındaki büyük oyunun hepimiz farkındayız. En başından beri il başkanlarımız, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz herkes bu süreci çok iyi takip ediyor. Ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Mevzuatı da çok iyi biliyoruz. Değerli avukatlarımız, başkanlarımız buradalar. Bugün burada yaşananı tarihe not ediyoruz” dedi.

 

 

Artı Gerçek

Cengiz Holding’in siyanürlü altın madenine Eskişehir’de protesto

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin