Buzullar geri çekilince, ortaya çıkan zeminde neler oluyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- Küresel sıcaklıklar her yıl biraz daha artarken, dünyanın buzulları da giderek geri çekiliyor. Ortaya çıkan “buz nehirleri” Grönland ile Antarktika‘yı kaplayan daha da büyük buz tabakalarını da eritiyor ve erime giderek hızlanıyor.

Buzullar ve buz tabakaları üzerinde yaşayabilen, buz solucanları, kar pireleri ve kar yosunları gibi sadece birkaç tür bulunuyor. Buz eridiğinde onların yaşam alanı da yok oluyor.

Peki buzulların geride bıraktığı alanlara ne oluyor? Yaşam oraya taşınıyor mu?

Uluslararası bir araştırma ekibinin üyesi olan Monash Üniversitesi‘nden Buzul Jeomorfolojisi Araştırma Görevlisi Levan Tielidze, The Conversation‘a 10 yıl boyunca geri çekilen buzullarda yaptıkları araştırmanın sonuçlarını yazdı.

Buzullar dağ sıralarında daha da geri çekildikçe yeni ortaya çıkarılan zemine ne olduğunu araştıran ekip, Himalayalar‘dan And Dağları‘na, Svalbard Arktik takımadalarından Yeni Zelanda’ya kadar güneye ve hatta Meksika‘daki tropikal buzullara kadar 46 geri çekilen buzuldan geriye kalan alanı araştırdı.

Nature bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, uzmanlar, mikroorganizmalardan dayanıklı likenlere ve yosunlara, çimenler gibi öncü türlere kadar, yaşamın bu yeni yaşam alanlarını kolonileştirmek için hızla hareket ettiğini buldu.

Tielidze, gözlemlerini “Daha fazla bitki gelir – ve sonra, onları takiben, hayvanlar gelir. Zamanla, yeni ekosistemlerin ortaya çıkışını izledik” diye yazdı:

“Bir buzul eridiğinde, geribde kalan şey çıplak kaya ve tortudan oluşan çorak bir manzaradır. Zamanla, bu alanlar kademeli olarak karmaşık ve çeşitli bir buzul sonrası ekosisteme dönüşür.

Bizim öğrenmek istediğimiz bunun nasıl gerçekleştiği, ne kadar sürdüğü ve yaşamın yeni bir yaşam alanına nasıl yerleştiğiydi.

Yaklaşık 14 ile 19’uncu yüzyıllar arasında Dünya’nin büyük ölçüde kuzey yarımküreyi etkileyen orta düzeyde soğuma dönemi olan ‘Küçük Buzul Çağı‘nı yaşadığını, bu dönemde bu yarımküredeki birçok buzulun genişlediğini hatırlatan Tielizde, şunları anlattı:

“19. yüzyılın sonlarından itibaren insan faaliyetleri, özellikle de fosil yakıtların rutin olarak yakılması, daha fazla ısıyı hapsetmeye ve gezegeni ısıtmaya başladı; bu ısınma ilk başlarda yavaş yavaş oldu ama artık hızlandı.

Buzul manzaralarımızı özenle seçtik, yalnızca buzun geri çekilmesinin başlangıcını doğru bir şekilde tarihlendirebileceğimiz buzulları seçtik; bu veri kaynakları arasında topoğrafik haritalar, saha ölçümleri, fotoğraflar, resimler, uzaktan görüntüleme ve saha verileri yer alır. Ekibimiz dünyanın birçok yerini kapsadı, ancak kutup bölgelerinde daha az örnekleme yaptık.

Toprak özelliklerini ve besinleri ve bitkiler tarafından karbon tutulumuna dair kanıtları analiz ederek ekosistem oluşumunu takip ettik. Ayrıca yerel biyoçeşitliliği ölçmek için hayvan türlerinin bıraktığı DNA izlerini yakalamak için çevresel DNA örnekleme tekniklerini kullandık.

Daha sonra türlerin gelişini, her buzulun çekilmeye başladığı zamanla çapraz referanslayabiliriz.Ne bulduk? Şaşırtıcı derecede yaygın bir ekosistem oluşumu örüntüsü.”

 

Yeşil Gazete

Buzullar geri çekilince, ortaya çıkan zeminde neler oluyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin