EKOLOJİ HABER- Uşak Banaz ilçesi Hasanköy ve Ahat köylerinde Uşak İl Özel İdaresi tarafından açılmak istenen 4 jeotermal sondaj kuyusu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verildi. İl Özel İdaresi proje kapsamında 100 metrekarelik bitkisel toprak stok alanı, 16 metrekare büyüklüğünde çamur havuzu alanı, 100 metrekarelik sondaj kule platformu, 36 metrekarelik malzeme deposu ve 36 metrekarelik şantiye alanı kurmayı planlıyor.
Proje için hazırlanan ÇED dosyasına göre alanda jeotermal kaynağa ulaşılması durumunda çıkartılacak sıcak su Uşak İl Özel İdaresi tarafından kurulması planlanan Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde sıcak su olarak kullanılacak. Sondaj alanı Uşak İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre poligonların bir kısmı “Tarımsal Nitelikli Alanlar” bir kısmı da “Orman Alanları” içerisinde kalıyor. Poligonlardan birisi Hasanköy’e, bin 100 diğeri ise 900 metre uzaklıkta yer alırken, üçüncü poligon Hasanköy’ün 550, dördüncü poligon ise Ahat Köyü’nün 350 metre uzağında bulunuyor.
ÇED dosyasına göre İl Özel İdaresi, “Büyük Menderes Havzası Uşak-Banaz Alt Havzası Tahsise Kapalı YAS Alanı” içerisinde kalan alanlarda derin yeraltı suyu kuyusu açmayacağını beyan ederken, dördüncü poligon yakınından ise Ahat Göleti Sulama Alanı ve Sulama Ana Boru Hattı kapsamındaki sulama tesislerine giden boru hatları geçiyor. Yine sondaj yapılacak ÇED alanında çok sayıda dere yatağı bulunurken, bu dereler için “Küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişiklikleri nedeniyle meteorolojik olaylarda yaşanan düzensizlikler, mevzi ve etkili yağışlar meydana getirmektedir. Bu nedenle herhangi bir derenin, taşkına neden olmayacağı konusunda kesin bir hüküm verilmesi imkanı bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nün 11 Temmuz 2024’te görüşü alınarak, poligonların yeri değiştirildi. Daha önce dere yatağı içerisinde bulunan birinci poligon mevcut dere yatağının 35, ikinci poligon ise 60 metre uzağına çekildi.
MA