EKOLOJİ HABER- Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Kuzey Doğa Derneği, Iğdır Üniversitesi ve gönüllülerce yürütülen çalışmalarda Tekelti Dağı’nda 100, Uğruca Gölü’nde 41, Canderviş Gölü’nde 40, Kandilli Sulak Alanı’nda 31, Üçkaya Gölü’nde 41, Bağlan Ormanı’nda 9, Bendemurat Baraj Göleti’nde 32, Çilli Gölü Sulak Alanı’nda 26 ve Korhan Yaylası’nda 18 tür gözlendi.
Gözlemlenen türler arasında, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince oluşturulan, nesli tehlike altındaki türlerin yer aldığı kırmızı listede yer alan küçük akbaba (Neophron percnopterus), kızkuşu (Vanellus vanellus) ve kara akbaba (Aegypius monachus) da bulunuyor.
Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Emrah Çelik, “Iğdır, Türkiye’nin 2 önemli kuş göç yollarından biri olan Kuzeydoğu Göç Rotası üzerinde bulunuyor. Baharın gelip havanın ısınmasıyla birçok farklı göçmen kuş türü Iğdır’ın sulak alanlarını ziyaret ediyor” dedi.
Devam eden çalışmalarla bölgedeki türlerin sayılarının her geçen gün arttığına dikkati çeken Çelik, “Yüksek kesimli sulak alanlarda yapmış olduğumuz son çalışmalarla birlikte 110’dan fazla kuş türünü tespit ettik. Bu anlamda, Iğdır’ın hem ovadaki hem de dağlık bölgedeki sulak alanları da kuş çeşitliliği açısından çok önemli” diye konuştu.
AA