EKOLOJİ HABER- TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, Erzincan‘ın İliç ilçesindeki maden ocağında yaşanan kazanın ardından çalışmalarını sürdürüyor. AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanan komisyon, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla önemli kararlar alacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Ündül, madenlerdeki kitle hareketlerinin habersiz gelmeyeceğini ve İliç’teki maden ocağında da yeraltı radarlarının bulunduğunu belirtti. Ündül, “Önlem alınabilecek kadar zaman tanır bize. Burada da jeoradar verileri var” dedi.
Doç. Dr. Cüneyt Atilla Öztürk ise yığın liç yöntemiyle gerçekleştirilen madencilikte dünyada şimdiye kadar yalnızca iki kazanın meydana geldiğini, bunlardan birinin Kosta Rika‘da, diğerinin ise İliç‘te yaşandığını ifade etti.
Komisyonun açılış konuşmasını yapan Uslu, 13 Şubat’ta meydana gelen kaza sonrası bölgede gerekli tedbirlerin alındığını ve arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Komisyonun hedefleri arasında kazadaki ihmal süreçlerini ortaya çıkarmak ve güvenilir madencilik politikaları oluşturmak yer alıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, kazanın ardından bölgeye giderek incelemelere başladıklarını ve 10 milyon ton civarında toprak kayması meydana geldiğini tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Mustafa Özer ise dünyada altının yüzde 84’ünün siyanürle çıkarıldığını ve siyanürün teknik anlamda yerine konulabilecek bir malzeme olmadığını belirtti.
Doç. Dr. Cüneyt Atilla Öztürk, İliç’teki maden kazasında toplam 5 milyon 900 bin metreküp malzemenin kaydığını ve bunun suya doygun seviyeye gelmiş toprak nedeniyle meydana geldiğini vurguladı. Öztürk, mühendislerin tecrübe ve yeterliliklerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Öztürk, yığının suya doygun seviyeye geldiğini ve bu nedenle toprak kaymasının meydana geldiğini vurgulayarak, “Daha önce vana kapatılsaydı, 48 saat, 24 saat önce vana kapatılsaydı yine heyelan meydana gelirdi ama 9 kişi ölmezdi” diye konuştu.
Prof. Dr. İrfan Yolcubal ise yer altı suyuyla kayan toprağın bağlantısının kesilmesi gerektiğini belirterek, Devlet Su İşleri‘nin bu konuda çalışma yaptığını söyledi. Komisyonun bundan sonraki süreçte farklı altın maden sahalarında incelemeler yapacağı da açıklandı.
Komisyon Başkanı Atay Uslu, “Komisyon olarak hedeflerimiz, İliç’te meydana gelen maden kazasındaki ihmal süreçlerini ortaya çıkarmak ve bu tür kazaların önlenmesi için gerekli adımları belirlemek. Güvenilir ve sürdürülebilir bir altın madenciliği politikası oluşturmak” dedi. Uslu, çalışma takvimine komisyon üyelerinin istişareyle karar vereceğini ve farklı altın maden ocaklarında incelemeler yapmayı planladıklarını belirtti.
Toplantıda, akademisyenlerin yanı sıra sektör temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri de dinlendi. Komisyon, hazırlayacağı raporla yasama ve yürütme organlarının yapacağı çalışmalara kaynak teşkil etmeyi amaçlıyor.
Yeşil Gazete