Araştırma: İklim değişikliği beyin hastalıklarını tetikliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKOLOJİ HABER- University College London’da yapılan ve The Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırmada aşırı hava olaylarının inme, Alzheimer, menenjit, epilepsi ve multiple skleroz (MS) gibi 19 farklı sinir sistemi durumunu nasıl etkilediği analiz edildi. Ayrıca iklim değişikliğinin kaygı, depresyon ve şizofreni gibi yaygın psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi de araştırıldı.

Araştırmacılar, özellikle inme ve sinir sistemi enfeksiyonları olmak üzere bazı beyin hastalıkları üzerinde iklim değişikliğinin etkili olduğuna dair açık kanıtlar bulunduğunu ifade ediyor. University College London Epilepsi Topluluğu’nun genomikler direktörü Profesör Sanjay Sisodiya, iklim değişikliklerinin beyin hastalıkları üzerindeki etkilerinin, özellikle sıcaklıkta yaşanan aşırı düşüş ve yükselişler ile gün içindeki sıcaklık varyasyonlarından kaynaklandığını söyledi.

Dr. Sisodiya, özellikle sıcak gecelerin uyku düzenini bozabileceğini ve bu durumun özellikle önemli olduğunu vurguladı. Sıcak hava dalgalarının daha sık ve daha uzun süreler boyunca yaşanmasıyla dünya genelinde milyarlarca insan normalden daha yüksek sıcaklıklarda uyumaya başladı ve bu da sinir sistemini doğrudan etkileyebilen bir durum.

Araştırmacılar, yüksek çevresel sıcaklıklar veya sıcak dalgaları sırasında inmeden kaynaklanan hastane yatışları, engellilik ve ölümlerde de artış olduğunu belirtiyor.

Etkiler yalnızca uyku alanıyla da sınırlı değil. Araştırmacılar, demansı olan kişilerin bilişsel bozuklukları çevresel değişimlere adaptasyon yeteneğini sınırladığı için, aşırı sıcak ve soğuklardan daha fazla zarar görebileceğini buldu.

Dr. Sisodiya, “Risk farkındalığının azalması, yardım arama veya potansiyel zararı hafifletme kapasitesinin, örneğin sıcak havalarda daha fazla su içme veya giysileri ayarlama gibi, azalmasıyla birleştiğinde bu hassasiyet artar” dedi.

Araştırmacılar, daha fazla insanın aşırı iklim olaylarına maruz kalmasıyla mevcut çalışmaların beyin sağlığı üzerindeki etkiyi tam olarak anlamak için yetersiz kalabileceğini söyledi ve mevcut ve gelecekteki iklimi hesaba katan daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulundu.

Dr. Sisodiya, “Bu çalışmalar, iklim koşullarının endişe verici şekilde kötüleştiği bir dönemde gerçekleşiyor ve hem bireyler hem de kuruluşlar için yararlı bilgiler üretebilmek için dinamik ve çevik kalmaları gerekiyor” dedi.

 

Yeşil Gazete

Araştırma: İklim değişikliği beyin hastalıklarını tetikliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BEDA
Giriş Yap

Ekolojihaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin