EKOLOJİ HABER- Yüzde 27’sini ormanların oluşturduğu Dersim‘in Munzur Dağları, maden şirketlerinin tehditi altında. Yüzlerce endemik bitkinin ve canlının yaşam olan bölgede bir yandan maden şirketleri, diğer yandan Orman Genel Müdürlüğü eliyle “gençleştirme” gerekçesiyle yapılan kesimler nedeniyle kentin ve ormanların doğası, kültürü ve inancına yönelik tahribat hız kesmeden devam ediyor.
Mevcut maden işletmeleri ile birlikte yüzü aşkın maden projesinin bulunduğu ifade edilen Dersim’de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın neredeyse tamamı maden sahası ilan edilmiş durumda.
DEM Parti‘nin Dersim Milletvekili Ayten Kordu, son olarak maden sahaları nedeniyle Sarı Saltuk ve Ali Boğazı bölgesinde ağaç kesimi yapılarak maden projeleri için hazırlık yapıldığını duyurdu. Kordu’nun yöre halkına dayandırarak verdiği bilgilere göre, Sarı Saltuk tepesinde bulunan büyük bir alanda orman tıraşlanmış durumda, Ali Boğazı bölgesinde de büyük bir alanda ağaç kesimi yapıldı ve iş makineleri getirilip büyük metal direkler dikildi. “Gençleştirme” gerekçesiyle de Çiçekli köyü mevkiinde yapılan meşe ormanı kesimi devam ediyor. Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde orman müteahhitleri tarafından genç, filiz, meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanıyor.
Ormanı ve ağacı sadece bir odun olarak gören, rant ve para uğruna orman kıyımını gerçekleştiren ve buna izin veren zihniyetle mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Kordu şunları söyledi:
“6831 sayılı orman kanun hükümlerine göre orman alanlarının hiçbir şekilde tahrip edilmesi mümkün değil. Türkiye’nin tarafı olduğu Bern Sözleşmesi’ne göre de korunan türlere, habitatlara zarar verilemez. Meşe ormanları bir habitattır. Bu habitatların korunması, Türkiye’nin tarafı olduğu, uluslararası sözleşmeler gereğince mutlaka zorunludur. Bu tip gibi kesimlerin hukuka aykırı olduğu inancındayız. Bu kesim faaliyetleri Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde derhal durdurulmalıdır.”
Yeşil Gazete